Till vardags är Kristina Von Sydow vd för E-verifikation i Sverige, den organisation som ansvarar för Sveriges implementering av systemet där en kod på läkemedelsförpackningar ska stoppa förfalskningar av receptbelagda läkemedel från att ta sig in i läkemedelskedjan. EU CCB:s uppgift går ut på att koordinera utvecklingen av de IT-system som respektive EU-land använder för att hantera kodningen.  

Du är sedan en tid tillbaka ordförande för the European Change Control Board, EU CCB. Hur känns det?

– Det känns roligt och utmanande. Jag gillar att jobba med system på denna övergripande nivå där man får en helhetssyn och behöver tänka brett och långsiktigt. Och självklart känner jag mig stolt över att de andra länderna har gett mig förtroendet att leda styrgruppen.

Vad innebär uppdraget?

– Det innebär att jag leder EMVS Change Control Board som ordförande. Jag leder mötena i gruppen och en stor del av förankringsarbetet kring förändringar och är med och utvecklar beslutsprocesserna. En stor del av uppdraget anser jag handlar om att bygga förtroende för processerna, på sikt effektivisera dem utifrån erfarenhet och skapa förtroende i gruppen.

– Även om jag tillhör en del av systemägarna inom nätverket är det viktigt att jag kan vara neutral i min roll som ordförande och se det bästa utfallet för helheten för det europeiska systemet. I slutändan har jag som ordförande utslagsröst i CCB om vi kommer till en situation där rösterna faller oavgjort. Mitt mål från start har dock varit att aldrig behöva använda utslagsrösten – de förslag som kommer upp för beslut ska vara genomarbetade och förankrade hos alla.

Vilken roll har EU CCB?

– Sedan februari 2019 gäller en ny förordning som EU införde för att förhindra förfalskade läkemedel från att ta sig in i den legala läkemedelsdistributionen. En unik 2D-kod och säkerhetsförslutning sätts på varje läkemedelsförpackning som gör det möjligt att verifiera alla läkemedels äkthet innan de lämnas ut till patienterna. Varje land har sitt eget IT-system för att hantera koderna. Dessa 28 nationella system är alla kopplade till en EU-gemensam så kallad hub där förpackningskoderna från början matas in. Omkring 2 500 läkemedelsföretag och 150 000 distributörer, apotek och sjukhus är också anslutna till systemet.

– När de olika länderna kom i gång med utvecklingen av sina respektive system blev det tydligt att mer koordinering behövdes och att harmonisering blir viktigt på sikt. EU CCB ska säkerställa en transparent process där alla förändringar sker på ett samordnat och kontrollerat sätt i ”ekosystemet”. Styrgruppen ansvarar för att kontinuiteten och interoperabiliteten i systemet bibehålls. Vi kommer också att vara en viktig del i monitoreringen av systemets sammanvägda prestanda.    

Hur kommer det sig att Sverige får hålla i ordförandeklubban?

– Sverige har länge varit engagerat i frågan kring e-verifikation. Vi har dessutom, från apotekens tidiga IT-mognad, nationella databaser kring läkemedel och samordning via E-hälsomyndigheten, stor erfarenhet av hur viktigt det är med kontrollerade förändringar för ett vårdnära system; att genomtänkta och kontrollerade förändringar är en förutsättning då fel i slutändan kan drabba en patient. Jag tror dessutom att vi har visat att vi inte bara fokuserar på våra nationella angelägenheter utan hela tiden haft ett intresse att bidra till systemets hela utveckling.    

Hur har arbetet med att stoppa läkemedelsförfalskningar, där e-verifikation är en del, påverkats av den pågående coronapandemin?

– I Sverige har vi infört e-verifikationssystemet stegvis på apoteken och det sista steget för en full implementering var planerat att genomföras i våras. I och med att hela läkemedelsdistributionen hamnade under stor press, framförallt i början av pandemin, valde vi att inte just då införa förändringar utan har avvaktat med det sista steget till i höst.  Men det känns också viktigt att vi får en full implementering då den ökade efterfrågan på vissa läkemedel i och med pandemin och kommande vacciner kan innebära en ökad förfalskningsrisk.

Vilka andra frågor har ni på ert bord just nu?

– Just nu har vi fullt fokus på att få till det sista steget för full implementering i Sverige men vi prioriterar även viss verksamhet inom det europeiska samarbetet som till exempel det pågående arbetet för att hantera larm från systemet.  

Hur går det med det svenska arbetet med att införa e-verifikation?

– Det går riktigt bra. De initiala tekniska larm som triggades i systemet har minskat kraftigt. Alla aktörer i Sverige har jobbat hårt med att bygga bort de problem vi stötte på vid införandet. Vi har IT-mogna apotek och distributörer i Sverige och det har funnits stor förståelse och kunskap kring vad som krävs för att få processer på plats. De svenska apoteken har ju sedan länge skannat förpackningar vid apotekens plockkontroll. Nu har man styrt om till att skanna 2D-koden istället och byggt in kontrollen av läkemedels äkthet som en naturlig och logisk del i sina processer. Vi har på ett ganska typiskt svenskt sätt valt att införa systemet stegvis för slutanvändarna, det vill säga framförallt apoteken, för att få till en långsiktig och hållbar förändring – och vid varje steg utvärderat resultatet och byggt vidare på den erfarenhet vi skapat oss. Nu kvarstår sista steget av den så kallade stabiliseringsperioden och från första november räknar vi med att ha en full implementering.