
Vaccination av pojkar mot HPV har tagit fart med hög vaccinationstäckning, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Vi har robusta system och organisationer som bygger på samverkan mellan regionala barnhälsovårdsenheter, BVC, elevhälsan och myndigheter. Jag tycker att pandemin hittills visar att det är ett system som står sig väl i kristid, säger Lina Schollin Ask, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Nytt för läsåret 20/21 är att även pojkar ges två doser HPV-vaccin som skydd mot flera cancerformer. Sedan tidigare vaccineras flickor i årskurs fem för att skydda mot livmoderhalscancer.

Under hösten vaccinerades 78 procent av pojkarna i aktuell årskurs och närmare 84 procent av flickorna.
– Trots pågående pandemi har man vaccinerat på i stor utsträckning och där kan vi se att elevhälsan runtom i landet gjort fantastiska insatser. Att skolorna varit öppna har säkert bidragit till att vi kan bibehålla en hög vaccinationstäckning, där det inte är så stor skillnad mellan andelen pojkar respektive flickor som vaccinerats, kommenterar Lina Schollin Ask.
Mindre känsligt när alla erbjuds
Folkhälsomyndigheten räknat också med en stigande andel vaccinerade genom den övergångsbestämmelse som gör att första årskullen där vaccin ges till båda könen även kan vaccineras under nästa läsår.
– För flickor kan vi se en ganska stor uppgång med 15 000 fler som fick HPV-vaccin under 2020. Vi har fått tydliga signaler från elevhälsoenheter att det blivit lättare att både informera och vaccinera mot HPV. Det blir mer jämlikt när alla erbjuds detta vaccin och därmed mer naturligt och mindre känsligt.
En särskild informationskampanj direkt till skolbarn har banat väg för det nya, bredare vaccinationsprogrammet.
– Det är lite ovant för oss också att för första gången som myndighet vända oss till de barn som vaccineras. Barn har där det är möjligt rätt till information och här är de så pass stora att de kan ta till sig det och vi kan därför jobba lite annorlunda jämfört med vaccination i BVC-åldrarna, säger Lina Schollin Ask.
Vaccinationsprogrammet har fungerat
Barnvaccinationsprogrammet som helhet har klarat sig väl under pandemin. I slutet av förra året gjordes en utvärdering om barnhälsovårdens arbete på området.
– Undersökningen täckte första delen av pandemin fram till sommaren 2020 och det ser överlag bra ut med bibehållen täckningsgrad för MPR-vaccinationerna och även gällande rotavaccin som ges efter sex veckors ålder. De tidiga barnvaccinationerna har kunnat prioriterats enligt WHO och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. HPV-vaccinationen är ett också tecken på ett robust och hållbart vaccinationsprogram.
– Vi har tät samverkan med både barnhälsovården och elevhälsan och inga signaler på att det inte skulle fungera har framkommit, men det har inte gjorts någon undersökning för de senare faserna av pandemin, säger Lina Schollin Ask.
WHO-strategin att utrota HPV och livmoderhalscancer fick nyligen stöd i Sveriges riksdag genom en uppmaning till regeringen om att upprätta en handlingsplan för ökad vaccination och screening.
Samtidigt har beslut fattats på regionnivå om olika satsningar som självtest för HPV och en ny inriktning i Stockholm med catch up-vaccination till kvinnor i åldern 21-26 år.
-Globalt har inte HPV-vaccin räckt till av kostnadsskäl, men där kan man spekulera om covidvaccin faktiskt på sikt kan bidra till utvecklingen genom att det möjligen kunde öppna för storskalig produktion inom nya plattformar som skulle kunna gagna HPV-vaccination på sikt. Framstegen med mRNA-vaccin är mycket intressanta, säger Lina Schollin Ask.