
Flimmerrapporten presenterades av Inger Ros, ordförande i Riksförbundet HjärtLung, flankerad av Tord Julin, kardiolog Skånes universitetssjukhus, och Kristina Hagwall, Danderyds sjukhus.
Enligt rapporten har i dag 370 000 personer i Sverige konstaterat förmaksflimmer, som innebär att hjärtat slår snabbt och oregelbundet. Inklusive mörkertal beräknas omkring en halv miljon svenskar ha sjukdomen. Förutom obehag av hjärtklappningar och andfåddhet utgör förmaksflimmer en stor riskfaktor att drabbas av stroke.
Antalet drabbade har ökat kraftigt på senare år, vilket har flera olika orsaker. Förmaksflimmer är en åldrandets sjukdom och ökar därmed med de demografiska förändringarna. Sjukdomen har också uppmärksammats mer till följd av bättre behandlingsmöjligheter. Ett tredje skäl är att dödligheten i andra hjärtkärlsjukdomar minskat. Många får i stället förmaksflimmer som en följdsjukdom.
Fler flimmermottagningar behövs
Eftersom antalet drabbade förväntas öka ytterligare anser Riksförbundet HjärtLung att landstingen bör satsa på särskilda flimmermottagningar. Detta är i linje med riktlinjer som utkom 2016 från Europeiska kardiologsällskapet (ESC). Ett strukturerat omhändertagande på flimmermottagningar kan enligt en internationell metaanalys halvera dödligheten och minska hjärt-kärlrelaterad sjukhusvård med 40 procent. En enkät som HjärtLung gjort visar dock att endast 8 av 21 landsting infört flimmermottagningar.
– Det är en stor besvikelse att det inte hänt mer. Vi behöver fler särskilda flimmermottagningar i hela landet som kan ge personer med förmaksflimmer ett strukturerat omhändertagande enligt gällande riktlinjer. Det skulle innebära minskad dödlighet och lidande, ökad livskvalitet och minskade kostnader för hälso- och sjukvården, säger Inger Ros, ordförande för Riksförbundet HjärtLung.
Malmö-modellen sprider sig
Vid Skånes universitetssjukhus i Malmö har en särskild flimmermottagning funnits i över tio år. Det innebär att man jobbar med tydliga processer för provtagningar, undersökningar och läkarbesök, samt med individuellt anpassad läkemedelsbehandling. Det är framför allt viktigt med blodförtunnande behandling för att minska risken för stroke. Stor vikt läggs också vid patientinformation och vårdplanering. Enligt kardiologen Tord Juhlin, som varit med sedan starten, ser man tydliga resultat av satsningen. Den så kallade Malmö-modellen sprider sig nu till andra landsting.
– Under perioden 2011-2015 kunde vi i Skåne tack vare flimmermottagningen undvika 500 fall av stroke. Det sparar enorma summor pengar. Den stora utmaningen just nu är inte att vi behöver bättre läkemedelsbehandlingar. Det vi måste bli bättre på är att behandla orsakerna som leder till förmaksflimmer, säger Tord Juhlin.
När Riksförbundet HjärtLung presenterade Flimmerrapporten berättade även Kristina Hagwall, kardiolog vid Danderyds sjukhus, om den sköterskebaserade flimmermottagningen på sjukhuset. De har ett liknande strukturerat arbetssätt som i Malmö.