iStock_000008957192LargePer den 28 februari 2014 hade 214 personer beviljats ersättning från Läkemedelsförsäkringen, LFF, på grund av narkolepsi efter att ha vaccinerats med Pandemrix mot pandemisk influensa under vintersäsongen 2009-2010. Fortfarande kommer det in 3-5 nya anmälningar i månaden till LFF. När de första fallen av narkolepsi uppträdde efter att barn fått sprutor med influensavaccinet Pandemrix kom det som en överraskning för den medicinska vetenskapen. Aldrig förr hade narkolepsi som biverkan efter vaccination anmälts till försäkringen. Slutsatsen av de studier som då gjordes av samband mellan vaccination med Pandemrix och debut av narkolepsi var att det fanns en ökad risk för den allvarliga sjukdomen narkolepsi särskilt för barn och unga vuxna efter vaccinsprutan. I Sverige verkar Läkemedelsförsäkringen sedan 1978 efter en frivillig överenskommelse mellan läkemedelsföretagen i Sverige. Försäkringen innebär att patienter som drabbats av en skada orsakad av läkemedel kan få en ekonomisk ersättning.

Domstolar kräver mer bevis

Anders Öhlén
Anders Öhlén
– Man bör komma ihåg att det är enklare att få ersättning från försäkringen än om sambandet skulle prövas i domstol. Domstolar har betydligt hårdare krav på ett bevisat samband mellan användning av ett läkemedel och skadan, säger Anders Öhlén, vd för Läkemedelsförsäkringen. I början av 2011 kom en första topp i antalet inlämnade anmälningar angående narkolepsi efter vaccination följd av en kort nergång under sommaren innan den högsta toppen kom i oktober månad med drygt 30 anmälningar. I utredningen som görs av LFF gäller det bland annat att avgöra om det finns en övervägande sannolikhet för ett samband mellan vaccinationen och att symtom för narkolepsi har debuterat. I Finland, som har en liknande läkemedelsförsäkring, kom man relativt snabbt fram till en tidsgräns med en symtomdebut inom åtta månader för att ett samband skulle anses sannolikt och grundande för ersättning.

Symtomdebut inom åtta månader

För en större version av diagrammet - klicka på det.
För en större version av diagrammet - klicka på det.
I Sverige tog det lite längre tid, men sommaren 2013 kom även en svensk grupp av från försäkringen oberoende läkare fram till att gränsen skulle sättas vid åtta månader. Det innebar att LFF kunde fatta beslut i flera ärenden där beslutet vilat i avvaktan på en medicinskt grundad bedömning av den bortre tidsgränsen för symtomdebut. – Bedömningen av alla fall måste göras utifrån samma villkor, och om insjuknandet inträffar senare än åtta månader efter vaccinationen så uppfylls inte villkoren i försäkringen, säger Anders Öhlén. Totalt hade LFF fått in 362 anmälningar per den 28 februari 2014. Av dem hade 214 beviljats ersättning. 91 anmälningar hade fått avslag och 1 hade återtagits. Kvar var 56 ärenden där inget beslut hade fattats.

Fick anställa fler medarbetare

– Vi fick anställa nya medarbetare för att klara av volymen av anmälningar, men nu är vi ikapp till en normal situation. En vanlig handläggningstid är 4-5 månader, men handläggningen kan ta olika lång tid beroende på hur komplexa ärendena är. Förutsättningarna kan variera kraftigt från fall till fall, säger Anders Öhlén. Det vetenskapliga underlaget utvecklas efterhand. Inledningsvis fanns vetenskapligt underlag för ett sannolikt samband mellan Pandemrix och narkolepsi upp till 19 års ålder, men senare fanns ett bevisat, om än svagare, samband även hos unga vuxna. Det innebär att även en del vuxna har beviljats ersättning från försäkringen. – Ökande ålder innebär en minskande sannolikhet för ett samband. Men för läkarna som gör utredningarna är ålder bara en av de faktorer de väger samman till en helhetsbedömning, säger Anders Öhlén.

Statens besked i takfrågan väntas inom kort

När antalet anmälningar sköt i höjden framfördes farhågor om att pengarna i försäkringen inte skulle räcka till. Man såg framför sig att om många patienter skulle få livslånga handikapp, inte kan arbeta och därmed få ersättning från försäkringen under resten av livet så skulle taket i försäkringen nås. Men farhågorna kan avskrivas. Tidigt förband sig politiker att täcka eventuella kostnader över försäkringens tak och nu väntas ett förslag från departementet som slår fast att staten kommer att skjuta till pengar om det behövs. – Det finns en politisk enighet i frågan. Vi har fått beskedet att ett eventuellt regeringsskifte inte kommer att påverka detta, säger Anders Öhlén.

Bilder

Barn som vaccineras. Foto: IStockPhoto (omfattas inte av CC. All rights reserved) Anders Öhlén. Foto: Läkemedelsförsäkringen (omfattas inte av CC. All rights reserved) Diagram. LIF efter underlag från Läkemedelsförsäkringen (CC BY-NC-ND 3.0)