Det nya nationella vaccinationsprogrammet innebär att alla barn i årskurs fem erbjuds HPV-vaccinering.

Reformen – länge efterfrågad av regionerna – är nu klar till både finansiering genom statsbudgeten och till sin form efter att Folkhälsomyndigheten nyligen beslutat om en föreskriftsändring.

Myndighetens remissrunda för nyordningen överlappade delvis starten av pandemin och har gett en tydlig signal om att regionerna vill gå vidare enligt tidsplanen med att införa vaccination mot HPV oberoende av kön.

Lina Schollin Ask
Lina Schollin Ask

– Vi fick in 26 yttranden och endast 2 av dessa var inne på att skjuta upp införandet ett år. Remissinstanser som Svenska barnläkarföreningen och Riksföreningen för skolsköterskor har exempelvis betonat att det är viktigt att fullfölja programmet för att behålla dess höga förtroende, säger barnläkaren Lina Schollin Ask, ansvarig utredare på Folkhälsomyndigheten.

All vaccination i årskurs fem

Vaccination av flickor mot HPV blev en del av det nationella, allmänna vaccinationsprogrammet för barn 2010. Vaccineringen vid två tillfällen för varje flicka har genomförts under årskurs fem och sex i samverkan med regioner och den kommunala elevhälsan.

I det nya programmet ska all vaccination samlas till årskurs fem – dock finns en öppning med hänsyn till arbetsbelastningen under pandemin att fortsätta i ”sexan” fram till vårterminen 2022.

– Det nya programmet blir mer enhetligt, robust och jämlikt. Genom att samla vaccination mot HPV till ett läsår minskar risken för att missa elever som bytt skola. En tidig vaccination har också fördelen att det ger ett bättre immunsvar mot HPV än då man ger det vid senare ålder, säger Lina Schollin Ask.

HPV – humant papillomvirus med betydelsen vårtvirus hos människa – består av 200 olika virustyper och räknas som den vanligaste sexuellt överförda infektionen. Årligen drabbas omkring 800 kvinnor och 300 män av HPV-relaterad cancer. HPV-virus orsakar omkring 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer och bland män handlar det främst om cancer i svalg, penis och anus.

Folkhälsomyndigheten har ända sedan 2017 förordat vaccination för både pojkar och flickor som en viktig folkhälsoinsats.

– Vår modellering visar att det utökade programmet som även omfattar pojkar på sikt kommer att förebygga ytterligare120-130 cancerfall per år i Sverige. Förutom det direkta skyddet mot cancer för pojkar ger det också ett indirekt skydd för flickor genom minskad smittspridning, säger Lina Schollin Ask.

Minskning av allvarliga cellförändringar

Folkhälsomyndigheten ser decenniet med HPV-vaccination av flickor som framgångsrikt med minskad spridning av HPV-virus bland yngre kvinnor. En betydande minskning av allvarliga cellförändringar och förekomsten av kondylom (könsvårtor) är också märkbar inom de vaccinerade åldersgrupperna.

Utvecklingen med en allt högre vaccinationsgrad kan tolkas som ett högt förtroende bland allmänheten för HPV-vaccination.

Ny statistik för de flickor som fick sin första dos ifjol visar en ny toppnotering på 86 procents vaccinationsgrad, en ökning med 2 procentenheter jämfört med föregående år.

Norge införde vaccination mot HPV för pojkar hösten 2018 och nådde då upp till en täckningsgrad på 87 procent

– Glädjande att så många vaccinerade sig redan vid första årskullen pojkar. Förhoppningen är att vi kan få en så bra start även i Sverige. Inför höstterminen kommer vi att genomföra en bred informations- och utbildningsinsats i ämnet till personal men också barnen som erbjuds vaccination och deras vårdnadshavare, säger Lina Schollin Ask.

Underfinansierad reform, enligt regioner

På regionnivå har planer funnits inom bland annat Region Blekinge på egen HPV-vaccination för pojkar. Kritik har funnits att regeringen dröjt med att ge klartecken till reformen.

Men med besluten i riksdagen och inom Folkhälsomyndigheten står det klart att ingen region hinner realisera sina planer innan även HPV-vaccin för pojkar blir en del av det nationella programmet i höst.

Ella Bohlin
Ella Bohlin

– Det är bra att regeringen äntligen bestämt sig i den här frågan och att man kan komma igång med ett mer jämlikt vaccinationsprogram i höst. Men det är i senaste laget och tyvärr är reformen underfinansierad, säger Ella Bohlin, regionråd för Kristdemokraterna i Region Stockholm.

Hon pekar på att regeringen kompenserar regioner och kommuner med 56 miljoner kronor i högre statsbidrag.

– Vi skulle gärna genomföra ett catch up-program där även äldre pojkar erbjuds vaccination men kostnaden för en sådan satsning plus ordinarie program för årskurs fem kan bli så hög som 58 miljoner kronor per år för Region Stockholm. Det klarar vi helt enkelt inte av i nuläget med alla kostnader för Covid-19 och följden kan tyvärr bli en geografisk ojämlikhet där vissa regioner kan genomföra catch up-program, andra inte, säger Ella Bohlin.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte en allmän catch up-satsning motsvarande den som genomförts för flickor och HPV.

– Det är upp till varje region att besluta i frågan om catch up-program för vaccination av pojkar födda före 2009. I vår bedömning är den lägre risken för cancersjukdom hos pojkar jämfört med flickor invägd, men också att flockimmuniteten är större hos ungdomar idag, säger Lina Schollin Ask.