
I många regioner dröjer införandet av HPV-vaccinering av tonårspojkar och unga män.
Den nya rekommendationen – som inte är bindande till skillnad från de nationella vaccinationsprogrammen – bygger på att det finns goda hälsoeffekter för vaccination upp till 26 års ålder för både män och kvinnor.
Region Skåne räknar med att komma igång med vaccinering för hela målgruppen i maj. Även Region Örebro var tidigt ute med att erbjuda män upp till 26 år vaccination efter Folkhälsomyndighetens beslut i december.
I Halland togs nyligen beslut om att arbeta efter myndighetens rekommendation. Blekinge och Gotland är andra regioner som kommit långt i planeringen för att vaccinera åldersgruppen 17-26 år.
I regioner som Västernorrland och Västerbotten har smittskyddsläkarna tagit ställning för att följa rekommendationen och processen går nu vidare till politiska beslut.
Regioner avvaktar och utreder
Ett flertal regioner är mer avvaktande och utreder fortfarande frågan. VGR uppger exempelvis att avgiftsfri vaccinering kan komma igång tidigast i början av nästa år.
I Norrbotten görs en tydlig prioritering att slutföra den pågående kampanjen med ”gratisspruta” för kvinnor födda 1994-99 och nå hög vaccinationstäckning för den gruppen.

Sedan 2020 erbjuds även pojkar vaccinering mot HPV. Men från övre tonåren upp till 26 år saknar många ett skydd, som både hjälper den enskilda och minskar mängden cirkulerande HPV i befolkningen.
– Det som är viktigt nu är att regionerna kommer igång med organiserad vaccination utifrån den könsneutrala rekommendation som Folkhälsomyndigheten fastställt, säger Joakim Dillner, som är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.
Han ser vaccinationsinsatser för unga män som både en jämlikhetsfråga och ett bidrag till målet om minskad spridning av HPV för att inom några år utrota livmoderhalscancer.
Folkhälsomyndigheten har bedömt att högst vaccinationstäckning, 60 procent, går att nå för pojkar i åldern 17-19 år som kan vända sig till elevhälsan.
För män i åldern 20-26 är ambitionen att nå 40 procents täckning.
– Tittar man på pojkar så ser jag det som mest lämpligt att börja med de yngsta, från 17 år, som inte erbjudits vaccin under skoltiden. Många i den åldern är osmittade och skulle behöva få vaccinet så snart som möjligt.
– Bland unga kvinnor, upp till 26 år, är min förhoppning att regionerna ser det som ett bra tillfälle till hösten att via rutinmässiga program erbjuda vaccination till dem som inte fått det. Det pågående gratisprojektet sträcker sig fram till 30 juni med många som hört talas om det arbetet och att det kan bidra till att fler än annars vaccinerar sig under hela 2025.
Endast två regioner når målet
Målet för ”gratiskampanjen” för kvinnor födda 1994-99 är att vaccinera 70 procent av målgruppen, en nivå som krävs för att nå flockimmunitet där spridningen av viruset avstannar. Endast två regioner, Kalmar och Värmland, har nått målet. Region Skåne har så låg andel vaccinerade som 47 procent. Regionen intensifierar nu arbetet med informationskampanjer mot båda målgrupperna.
Den nya vaccinationsinsatsen i Skåne blir avgiftsfri och omfattar ungefär 34 000 pojkar/män samt 3 000 kvinnor. Region Skåne räknar med en totalkostnad under två år på 56 miljoner kronor. Vaccination kommer att erbjudas vid både vårdcentraler och ungdomsmottagningar.