Thomas Willows ställer in rätt läkemedelsdos för patient med hjälp av videokommunikation. Foto: Johan Garsten/Karolinska Universitetssjukhuset.
Thomas Willows ställer in rätt läkemedelsdos för patient med hjälp av videokommunikation. Foto: Johan Garsten/Karolinska Universitetssjukhuset.
Med hjälp av videokommunikationsteknik har man i ett projekt vid Neurologkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, lyckats flytta läkemedelsinställningen vid behandling av Parkinsons sjukdom hem till patienterna. Projektet som tilldelats tidningen IT i vårdens pris till ”Årets nytänkare” sprids nu till ytterligare tre universitetssjukhus. Fler än 20 000 svenskar har Parkinsons sjukdom och med en allt äldre befolkning förväntas förekomsten av sjukdomen öka kraftigt de närmaste 10–20 åren. För att förbättra vården och minska vårdkostnaderna driver man vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm ett projekt där man istället för att lägga in patienterna på sjukhus vid läkemedelsinställning, låter dem stanna kvar i hemmet. Patienternas möten med vårdpersonalen sker istället med hjälp av videokommunikationsteknik. – För en person med Parkinsons sjukdom kan det vara stressande att vara inlagd på sjukhus, därför är det en fördel att ställa in behandlingen i hemmiljö. Så här långt i projektet har patienterna uppgett en minskad stressnivå och ökad livskvalitet. De tekniska möjligheterna gör att behandlingen kan bli mer effektiv, samtidigt som vi frigör vårdplatser, säger Thomas Willows, läkare på neurologkliniken, Karolinska universitetssjukhuset, som är en av de huvudansvariga för projektet.
Jonathan Björkehag (till vänster) och Thomas Willows har belönats som ”Årets nytänkare” av juryn för IT i Vårdenpriset 2013. Foto: Per Englund.
Jonathan Björkehag (till vänster) och Thomas Willows har belönats som ”Årets nytänkare” av juryn för IT i Vårdenpriset 2013. Foto: Per Englund.

Från tablett i munnen till sond till tarmen

Behandlingen vid Parkinsons sjukdom börjar i regel med läkemedel i tablettform. Men allt eftersom sjukdomen fortskrider krävs högre och högre doser för att hålla symtomen vid sjukdomen, som skakningar, muskelstelhet och ofrivilliga rörelser, i schack. Ett av de läkemedel som används senare i sjukdomsförloppet är Duodopa, vilket ges via en sond genom huden på magen, in i tolvfingertarmen. Utprovningen av läkemedelsdoserna tar normalt upp till två veckor och innebär att patienterna behöver genomgå kontroller av läkare eller sjuksköterska, tre till fem gånger per dag. Det är anledningen till att patienterna behöver vara inlagda på sjukhus. I projektet med telemedicinsk hemtitrering vid Karolinska Universitetssjukhuset får patienter med Parkinsons sjukdom istället hjälp med injusteringen via videokommunikation, kompletterat med hembesök.

Halverad tid att komma fram till rätt dos

Utöver fördelarna med att patienterna slipper ligga inne på sjukhus innebär projektet sannolikt att det även blir möjligt att korta tiden för utprovning av läkemedelsdoserna. I pilotprojektet då man testade tekniken tog utprovningen i genomsnitt tre till fyra dagar, mot upp till två veckor i normalfallet. Tekniskt använder man sig av ett vanligt videokommunikationssystem, vilket innebär att patienten har ett system i hemmet med två skärmar med pekskärm som har en knapp för att svara, en för att lägga på och en för att kontakta personalen på sjukhuset. Vårdpersonalen kan använda något fler funktioner, man kan exempelvis visa bilder för patienterna, koppla in fler personer i samtalet och styra kameran, med HD-upplösning, hemma hos patienten. – Att vi kan se patienterna och exempelvis se finmotorik i händerna och följa patienterna när de går, är en förutsättning för att det ska fungera att arbeta på det här sättet. Så här långt är vi väldigt nöjda med tekniken, säger Jonathan Björkehag, projektledare vid Innovationsplatsen på Karolinska universitetssjukhuset.

Klinisk studie på fyra universitetssjukhus

Från att ha bedrivit verksamheten i ett pilotprojekt utökas nu verksamheten till en klinisk studie vid fyra universitetssjukhus i Sverige. Utöver Karolinska universitetssjukhuset kommer även patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Universitetssjukhuset i Linköping och Skånes universitetssjukhus i Lund att få möjlighet att testa metoden. – Det faktum att tekniken är mobil skapar helt nya möjligheter för personer med Parkinsons sjukdom i hela landet. Vi hoppas kunna använda konceptet med tekniken för att utveckla vården vid Parkinsons sjukdom på fler sätt, men den kan också användas inom andra sjukdomsområden, säger Jonathan Björkehag.

10-15 patienter i studie

I studien av tekniken vid Karolinska universitetssjukhuset, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Universitetssjukhuset i Linköping och Skånes universitetssjukhus i Lund kommer 10–15 patienter att inkluderas under 18 månader. Studien kommer bland annat att mäta:
  • Totala antalet kontakter och tid för kommunikation mellan patient och sjukvårdsteam.
  • Total tid för titrering av läkemedlet Duodopa.
  • Tid som patienten kan ägna sig åt andra aktiviteter än själva läkemedelstitreringen.
  • Hur väl tekniken för telemedicin fungerar, bland annat när det gäller uppkoppling, bild- och ljudkvalitet.
  • Hur patienter och sjukvårdsteam upplever att det är att använda telemedicin.

Belönar e-hälsa som skapar nytta

IT i vården-priset belönar hur sjukvården använder e-hälsa för att skapa nytta för patienter, vårdens medarbetare och samhället. Priset ska stimulera användningen och utvecklingen av e-hälsa genom att visa på möjligheten att med IT som verktyg förenkla vårdprocesser, förbättra informations- och kommunikationssätt, öka kvaliteten i vård och omsorg samt förbättra patientsäkerheten. Priset delas ut av tidningarna IT i vården, Dagens Medicin och Computer Sweden. Priset stöttas av Vinnova, Vårdalstiftelsen och LIF – de forskande läkemedelsföretagen.

Bilder

Rätt läkemedelsdos med hjälp av videokommunikation. Foto: Johan Garsten/Karolinska Universitetssjukhuset (omfattas inte av CC. All rights reserved) ”Årets nytänkare”. Foto: Per Englund (omfattas inte av CC. All rights reserved)