Att landstingen gör olika bedömningar om vilka nya läkemedel och medicintekniska hjälpmedel som ska vara tillgängliga för patienter upprör många människor. Penilla Gunther (KD) menar i en motion till riksdagen att det är dags att skrota landstingen och skapa en mer samlad process för att kunna upprätthålla målen i hälso- och sjukvårdslagen. RIKSMÖTET 2013/14 Sverige är ett av världens rikaste länder. Trots det ökar gapet mellan de som har det sämst och de som har det bäst. Gapet får allvarliga konsekvenser i form av växande hälsoklyftor och ojämlikhet i hälsa. Trots nationella riktlinjer för olika typer av sjukdomar samt statliga satsningar som kömiljarden och vårdgarantin, går många landsting sina egna vägar och gör skilda bedömningar. – Jag tror att de flesta svenskar är av uppfattningen att man som patient i Sverige får det senaste vad gäller vård och behandling. Men grunden för hur bedömningar görs idag, vilar i alltför hög grad på ekonomiska principer som sätter etiska och medicinska prioriteringar ur spel. Det resulterar i att vi får en orättvis och ojämlik vård, säger Penilla Gunther.

Två landsting ger olika behandling

Penilla Gunther (KD)
Penilla Gunther (KD)
I motionen ”Statlig samordning för likvärdiga villkor för landets patienter”, kritiserar hon det nuvarande systemet där en patient kan få en ny och bättre behandling i ett landsting, medan en annan patient i ett annat landsting nekas samma behandling av ekonomiska skäl. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, bör som samverkansorgan ta diskussionen med landstingspolitikerna om att samarbeta mer över gränserna och göra det som åläggs dem, menar Penilla Gunther. – Vi får kontinuerligt rapporter från Socialstyrelsen som visar att landstingen gör som de vill, trots att det är tveksamt utifrån hälso- och sjukvårdslagen. Jag skulle gärna medverka till att lägga ned landstingen i dag och se till att vi får en enhetlig modell där hänsyn tas till den värdegrund som riksdagen har beslutat om, säger Penilla Gunther.

Värdegrunden rimmar illa med verkligheten

Värdegrunden, som innebär att vården ska ges på lika villkor, och att de som har störst behov av vård ska få vård först, bygger på tre principer: människovärdes-, behovs- och solidaritetsprincipen samt kostnadseffektivitetsprincipen. Principerna är rangordnade, vilket innebär att människovärdesprincipen ska prioriteras före kostnadseffektivitetsprincipen. – Verkligheten är dessvärre en annan, även om det finns goda politiska intentioner, säger Penilla Gunther. I Sverige är det Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), som granskar och tar beslut om vilka läkemedel, förbrukningsartiklar och tandvårdsbehandlingar som ska ingå i högkostnadsskydden. När det gäller läkemedel och förbrukningsartiklar ställs nyttan mot kostnaden utifrån hälsoekonomiska beräkningar.

Det räcker med TLV

Landstingen och regionerna har genom SKL tillsatt en egen NLT-grupp (Nya läkemedelsterapier) som ska ge rekommendationer om hur landstingen ska förhålla sig till nya läkemedel; det vill säga om patienter ska få ta del av dem eller inte. – TLV är en myndighet som bedömer och godkänner läkemedel och även medicintekniska produkter. Det borde räcka. Istället gör NLT-gruppen en slags överprövning av vissa nya läkemedel så att de inte kommer ut till de patienter som behöver det. I landstingen finns dessutom ytterligare grupper som ska bestämma vad som är lämpligt att ta in. Den kritik som framförs av Myndigheten för vårdanalys mot NLT-gruppen är befogad, anser jag.

Nationell samordning

NLT-gruppen är inte kopplad till någon myndighet och omfattas inte av offentlighetsprincipen. Den saknar även kommittéer och andra forum som värderar läkemedel, medicinsk teknik och behandlingar. – Vi måste ha en transparens och öppenhet om vad som gäller. Vi behöver en nationell samordning så att besluten kring vilka nya läkemedel och vilken medicinsk teknik som ska få finnas ute i landstingen, verkligen tar hänsyn till den värdegrund som vi har beslutat om, säger Penilla Gunther.
Motioner till riksmötet 2013-2014 Under november 2013 publiceras artiklar skrivna med utgångspunkt i motioner till det pågående riksmötet. Detta är den första av fem artiklar. Övriga artiklar:

Bilder

Orättvisa. Foto: IStockPhoto (omfattas inte av CC. All rights reserved) Penilla Gunther. Foto: Sveriges Riksdag (omfattas inte av CC. All rights reserved)