Det är framför allt Afrika söder om Sahara som är påverkat av hiv. I området har ungefär var tjugonde vuxen person hiv och drygt två tredjedelar av alla människor som bär på hiv bor där. Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionsläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, har arbetat mycket i Etiopien och där sett förändringar i positiv riktning. – Beräkningarna är visserligen lite osäkra, men när man förr talade om att 10-12 procent av befolkningen var smittad är man nu nere på 1,5 procent. Utan tvekan är det en kraftig nedgång, men ändå finns det en miljon smittade människor bara i Etiopien, säger han. Anders Sönnerborg betecknar aidsvården som en av de största medicinska framgångarna – tillsammans med penicillinet och sulfan. Framgångarna har lett till optimistiska antaganden om ”ending aids”, att sjukdomen skulle kunna utrotas.

Anders Sönnerborg
Anders Sönnerborg

Långt från kontroll av aids

– Nja, det är inte rimligt i ett tredje världen-perspektiv. Teoretiskt skulle man kunna ”testa och behandla” för att på så sätt få slut på epidemin, men i praktiken är vi långt ifrån att kontrollera aids, säger Anders Sönnerborg. Han hänvisar till en studie från Moçambique som belyser vidden av problemet. Av 20 000 testade personer var 7000 hiv-positiva. En del tappades bort av sjukvården och en del hade inledningsvis för höga värden på CD4+-T-celler för att de skulle behandlas. En del påbörjade behandling men föll ifrån medan andra inte var följsamma till behandling. I slutändan var det endast 370 av 7000 hiv-positiva som behandlades framgångsrikt. Även i ett rikt land som USA är hiv-vården långt ifrån optimal. Enligt en studie från år 2010 uppskattades en miljon personer där vara hiv-smittade. 700 000 var kända av sjukvården, men endast 280 000 hade en väl fungerande behandling. – Det är samma mönster som i Moçambique. Det är en enorm utmaning att hitta de smittade, få dem till sjukvården, få dem att stanna kvar i vården och ta ordinerad behandling. För svarta homosexuella män i södra USA är situationen som i Afrika, konstaterar Anders Sönnerborg.

Vaccinforskning utan framgång hittills

Under lång tid har många forskargrupper och företag försökt utveckla ett effektivt vaccin mot hiv. Men hittills har inga riktigt heta vaccinkandidater kommit fram, även om forskningen levererat mycket vetenskaplig kunskap. För några år sedan visade en thailändsk studie en viss skyddseffekt, något som dock ifrågasattes av andra forskare. Vaccinforskning behövs, inte minst i ett globalt perspektiv, anser Anders Sönnerborg. Det är inte realistiskt att behandla 34 miljoner personer med hiv-smitta – där behövs även ett vaccin för att få bättre kontroll. Ett perspektiv som är avlägset för Afrikas aidspatienter är bot av hiv – fast i västvärlden satsas det rejält på att hitta botemedel så att patienter ska bli friska och slippa livslång medicinering med antivirala läkemedel. Bland annat Bill Gates Foundation stöttar sådana projekt och några företag har substanser i tidig utveckling.

Den botade ”Berlinpatienten”

En utgångspunkt är den så kallade Berlinpatienten. År 2007 genomgick denne bland annat en stamcellstransplantation och anses numera vara botad från sin hiv-infektion och behöver ingen läkemedelsbehandling. – Detta är spännande och kan förhoppningsvis också ge en pånyttfödelse för experimentella studier, säger Anders Sönnerborg. Och det kan behövas, anser han. Anslagen till svensk hiv-forskning har minskat kraftigt – detta trots att svenska forskare länge legat i framkant internationellt sett. Men forskarna sitter inte stilla. Som ett motdrag har forskare vid Karolinska Institutet grundat ett Centre for HIV Research. Det är ett virtuellt centrum avsett för att öka kraften i svensk hiv-forskning och förbättra chanserna att även få internationella anslag. Det kan behövas eftersom den globala ekonomiska krisen även internationellt har lett till minskade forskningsanslag. Ytterligare ett argument för fortsatt hiv-forskning och utveckling av nya läkemedel är att multiresistent hiv upptäcks allt oftare. Enligt WHO bär 2,5 procent av nysmittade individer i Afrika på resistenta virus. Resistensläget är värre i flera internationella storstäder, men multiresistenta virus har även konstaterats i Sverige. – Det är en hotbild, även om den är värre för fattiga länder än i Sverige där vi har flera olika behandlingsalternativ. Men multiresistenta stammar kommer att spridas över världen. Analogin med antibiotika och multiresistenta bakterier är tydligt och mönstret är detsamma. Så är till exempel situationen i södra Europa sämre än i norra Europa även för multiresistent hiv. Skräckscenariot är att vi om 20 år är tillbaka där vi befann oss på 1980-talet. Jag hoppas verkligen att det inte blir så, säger Anders Sönnerborg.

2,5 miljon nysmittade med hiv

Totalt beräknas 2,5 miljoner människor ha smittats av hiv år 2011. Det är 700 000 färre än år 2001. Mönstret över antalet nysmittade människor ser olika ut i olika delar av världen. I 25 länder har antalet nysmittade minskat till hälften eller ännu mer. Antalet nyfödda barn som smittas minskar och svarar för hälften av den totala minskningen under de senaste åren. År 2011 var antalet nysmittade barn 43 procent lägre än 2003 och 24 procent lägre än år 2009. Mot strömmen går utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika som ser en kraftig ökning av nysmittade. Även i östra Europa och i Centralasien ökar siffrorna. Den aidsrelaterade dödligheten minskar totalt. År 2011 dog1,7 miljoner människor, vilket var en halv miljon människor färre än år 2005. Afrika söder om Sahara, Karibien och Oceanien såg kraftiga minskningar av dödligheten, medan Östeuropa, Centralasien, Mellanöstern och Nordafrika såg kraftiga ökningar. Detta är den fjärde av fem artiklar i en artikelserie om hiv/aids.

Den tidiga aidshistorien – en okänd farsot som dödade unga män

Tio år av intensiv utveckling av behandlingar av hiv/aids

Läkare och forskare hand i hand med industrin räddade livet på aidspatienter

Svensk sjukvård måste bli bättre på att upptäcka hiv-smitta tidigare