Mammografi minskar dödligheten i bröstcancer även för kvinnor över 70 år, visar en studie från Umeå universitet.

Dödligheten i bröstcancer var 27 procent lägre för kvinnor som genomgått mammografiscreening efter fyllda 70 år.

Studien bygger 20 års uppföljning med totalt över 2 000 dödsfall i bröstcancer i Sverige under perioden 1986-2012.

Den svenska modellen med decentraliserade screeningprogram, utifrån Socialstyrelsens rekommendationer, gjorde att regionerna under perioden höjde den övre åldersgränsen för allmän mammografi, från 69 till 74 år, vid olika tillfällen.

– Studien visar att regelbunden mammografi även för kvinnor efter fyllda 70 är viktig och ger stöd till den svenska linjen med ett åldersspann för mammografiscreening som är stort i en internationell jämförelse, säger Håkan Jonsson, docent vid Umeå universitet och en av de ansvariga bakom studien.

– Tidigare har det i brist på studier funnits svag evidens för värdet av mammografiscreening för kvinnor mellan 70-74 år. Men just att övergången från 69 år till 74 som övre gräns har skett vid olika tillfällen i olika delar av landet sedan 1986 ger unika möjligheter att studera skillnader i dödlighet.

Håkan Jonsson
Håkan Jonsson

Gamla studier

Håkan Jonsson pekar på att merparten av de randomiserade studier som utgjort grund för allmän mammografi genomfördes för omkring 40 år sedan. Gruppen kvinnor 70-74 år var endast var inkluderad i en av dessa och med få deltagare gav det inget tydligt resultat.

I kombinationen med bristen på observationsstudier – då få länder har allmän mammografi upp till 74 år – har evidensen för att mammografi är effektiv upp till 74 års ålder varit svag fram till den svenska studien, enligt ansvariga Umeåforskare.

Resultatet kan öppna för en diskussion om nyttan av mammografiscreening även efter fyllda 74.

– Ökad livslängd och där äldre kring 70-74 allmänt är mer aktiva och friska än vid samma ålder för några årtionden sedan ökar också värdet av screening högre upp i åldrarna.  Jag vågar inte säga om det skulle vara rätt med allmän mammografi även för kvinnor efter fyllda 74, men det är en avvägning där tidigt upptäckta cancrar vägs mot svårigheterna till effektiv behandling i relativt hög ålder och överdiagnostik, säger Håkan Jonsson med tillägget att det saknas vetenskaplig evidens för värdet av mammografiscreening för kvinnor över 75 år.

Äldre kvinnor får stå tillbaka

I ett internationellt perspektiv täcker den svenska rekommendationen för allmän mammografi ett brett åldersspann: 40-74 år. När vårdgivare pausat sina screeningprogram under pandemin har flera regioner särskilt riktat den åtgärden mot gruppen 70-74 år. Även internationellt finns exempel på att screening för bröstcancer för äldre kvinnor fått stå tillbaka.

– I exempelvis Storbritannien gäller inte allmän screening över 70 år men möjlighet har funnits om kvinnor själv begär det. Men till följd av pandemin har den möjligheten stängts, säger Håkan Jonsson.

Den vårdskuld som byggs upp inom screeningprogrammen blir problematisk att hantera.

– För regionerna har det säkert varit som att välja mellan pest och kolera med bedömning om screening kan genomföras utan risk för smittspridning men också en vetskap om att det blir tufft att jobba ikapp de månader som man pausat. Bristen på bröstradiologer och även sjuksköterskor gör det svårt att kalla fler kvinnor än normalt till undersökning, säger Håkan Jonsson.

Fler återbud under pandemin

Men det är också en svårighet att många regioner som kallat till screening fått betydligt fler återbud.

Västra Götalandsregionen har exempelvis kunnat hålla igång sin mammografiscreening med förlängt intervall – 24 månader istället för 21 – men antalet kvinnor som avbokat eller uteblivit från undersökning har fördubblats under pandemin.

– Det är ett allvarligt problem att många kvinnor som har fått kallelse inte gått på screening under pandemin med risk för att det dröjer upp till fyra år mellan screeningtillfällen och det är alldeles för länge, säger Håkan Jonsson.

– Det finns annars ingen total enighet om lämpligt screeningintervall med exempelvis 18-24 månader som gäller i Sverige och en EU-rekommendation på två år. Internationellt finns en spännvidd från ett till tre år.