iStock_000000041985SmallDet är nästan fyrtio år sedan som läkemedelsbranschen utsåg en särskild informationsgranskningsman, IGM, som ska se till att företagen håller sig till det etiska regelverket när de marknadsför och informerar om sina produkter. Nu delas arbetet upp på två personer. Lars Rönnbäck är den första personen på en ny tjänst som IGM Allmänhet. Lars Rönnbäck är apotekare och anställd av Apoteket AB sedan 1999; idag som läkemedelsstrateg. I tjänsten företräder han bland annat företaget i branschorganet Sveriges Apoteksförening. Tidigare i karriären arbetade han bland annat som marknadschef, produktchef etc inom olika läkemedelsföretag, senast inom Pharmacias svenska marknadsbolag och generikaföretaget NM pharma AB. Han har också ingått i NBL, Nämnden för Bedömning av läkemedelsinformation, som tillsammans med IGM följer upp att företagen håller sig till de etiska reglerna om god branschsed i sin marknadsföring och läkemedelsinformation. IGM och NBL verkar båda på uppdrag av LIF – de forskande läkemedelsföretagen.

En informationsgranskningsman blir två

Lars Rönnbäck
Lars Rönnbäck
Som antyds av namnet kommer IGM Allmänhet att granska information och marknadsföring som riktar sig till allmänheten, medan IGM Profession hanterar den som riktas till hälso- och sjukvården. Nyordningen gäller från den 1 oktober 2013 då ”gamla” IGM delas upp i två tjänster. Nuvarande IGM, Göran Wennersten, fortsätter sitt uppdrag som IGM Profession. Lars Rönnbäck tror inte att det kommer att bli några problem med gränsdragningen mellan Allmänhet och Profession. Den dominerande andelen av information om och marknadsföring av läkemedel är utformad för respektive målgrupper, det vill säga antingen vårdprofessionella eller allmänheten. – Skulle det inträffa så löser vi det från fall till fall. Jag och Göran Wennersten kommer att ha en nära kontakt så jag ser inga problem med det, säger Lars Rönnbäck.

Information på nätet ny utmaning

Gränsdragningen är sannolikt enklast att göra när det gäller traditionella medier som annonser i tidningar och tidskrifter, broschyrer och informationsmöten. Det är uppenbart att exempelvis Dagens Nyheter vänder sig till allmänheten och Läkartidningen till professionen. Men möjligen kan det vara mindre självklart huruvida nya webbaserade informationstjänster vänder sig till allmänheten eller ej. – Det är för tidigt att ha en bestämd uppfattning om detta, men helt klart blir det en viktig uppgift att granska och säkerställa att företagen följer regelverket även när de utformar nya webbsidor och sociala medier med information om läkemedel. Det blir säkert en stor utmaning eftersom information och marknadsföring på nätet potentiellt sett är tillgängligt i en helt annan omfattning än en annons i en tidning är. Dessutom är det ju viktigt att man som företag förstår hur det sociala mediet fungerar tekniskt. Det blir viktigt att tydliggöra att vi ställer precis lika höga krav på information som sprids via nätet och sociala medier som den som sprids via traditionella kanaler, säger Lars Rönnbäck.

Högt tempo ökar risken för misstag

Eftersom tempot på nätet ofta är högt ökar risken för misstag; att man glömmer att stämma av sin information mot de etiska reglerna eller ser till att informationen är aktuell och uppdaterad på webbsidor. När processen att ta fram ett material går långsammare ökar chansen att man också hinner med att tänka genom etikaspekterna, tror Lars Rönnbäck. Även om mycket av det nya inom läkemedelsinformation sker på nätet tror Lars Rönnbäck dock att det mesta av hans arbetstid till en början kommer att ägnas traditionella medier. En faktor som troligen ger olika förutsättningar för IGM Allmänhet i jämförelse med IGM Profession är att allmänheten generellt sett inte har lika stora förkunskaper och därmed inte har samma förutsättningar att kritiskt ifrågasätta läkemedelsinformation eller marknadsföring som vårdprofessionella har. – Det gör att granskningen av läkemedelsinformation till allmänheten är särskilt angelägen. Det är viktigt att, till alla målgrupper, upprätthålla den höga etiska standard vi har byggt upp i Sverige, även om nya kanaler och nya möjligheter som förändrar information och marknadsföring utvecklas i snabb takt, säger Lars Rönnbäck.

Bild

Lars Rönnbäck. Foto: Jeanette Hägglund. Copyright Apoteket AB (omfattas inte av CC. All rights reserved)