Tidig patientmedverkan gör kliniska läkemedelsprövningar både bättre och effektivare, säger Eva Lund, Janssen.

Vid den årliga konferensen IHE Forum nyligen låg fokus helt på patienters delaktighet och inflytande inom hälso- och sjukvården. Ett område som genomgått stora förändringar på senare år vad gäller patientinflytande är kliniska prövningar av nya läkemedelssubstanser. Tidigare kunde ett läkemedelsföretag forska fram en lovande molekyl på labbet, upprätta ett kliniskt prövningsprogram och först när det var dags att starta en klinisk studie fundera över patientperspektiven. Det ledde ofta till stora patientbortfall och ineffektiva studier när faktorer som var viktiga för patienterna ofta var något som företagen inte alls hade reflekterat kring.

Eva Lund, External affairs manager vid läkemedelsföretaget Janssen, berättade vid konferensen att hennes företag liksom andra i grunden ändrat sitt förhållningssätt för patienters delaktighet. Janssen har länge haft en omfattande prövningsverksamhet i Sverige, i fjol 33 olika prövningar på 79 vårdenheter runt om i landet.

– Vi har förstått vikten av korsbefruktning mellan hur det är att leva med en sjukdom och den mer vetenskapliga sidan som vi är starka på. Men också förståelse för vad det innebär att vara med i en studie, säger Eva Lund till Life-time.

Globalt program för patientinvolvering

Janssen startade för fem år sedan ett globalt program, Patient Voice, som omfattar företagets samtliga kliniska prövningar. Ett huvudsyfte är att involvera patienter så tidigt som möjligt i arbetet med studiedesignen för att tydliggöra faktorer som är viktiga för den aktuella patientgruppen. För företaget finns förstås även ett ekonomiskt perspektiv. Kliniska läkemedelsprövningar för med sig mycket stora kostnader och när man gör rätt från början ökar chansen till effektiva studier som blir klara i tid, berättar Eva Lund.

­– Vi jobbar på det här sättet när vi designar alla våra studier i dag. Det handlar dels om att inhämta kunskap från patienterna, men också för att studier ska kunna genomföras effektivare. Det kostar mindre pengar, vi når marknaden snabbare och kan investera pengar i ny forskning. Vi använder helt enkelt pengarna på ett bättre sätt och det gynnar hela ekosystemet.

Ett exempel är en klinisk prövning av ett nytt läkemedel för patienter med synnedsättning. Janssen i Sverige genomförde inför prövningen en workshop med patienter, närstående och vårdgivare för att samla insikter. Logistiken kring resor till prövningskliniken var särskilt viktig för dessa patienter. Allt skriftligt material behövde också anpassas för att kunna läsas digitalt på stora skärmar av deltagande patienter.

– Under de sju första månaderna förekom inga avhopp från studien från patienter. Det är ett tecken på att man känner sig trygg med att delta. Och har vi gjort studiedesignen rätt från början behöver vi heller inte göra några ändringar i protokollet och sådana ändringar tar ofta lång tid, säger Eva Lund.

Patientdagbok gav insikter

Ett annat exempel gällde patientrapporterade utfallsmått i en studie inom psoriasis. En patientdagbok mätte sjukdomens svårighetsgrad utifrån patientens perspektiv där resultaten ingick som ett viktigt sekundärt effektmått i den kliniska prövningen.

– Då fångar man in sjukdomens svårighetsgrad ur patientens perspektiv, och man fångar även in effekter av behandlingen som kanske inte var det som vi primärt ville beforska. Man kan se positiva bieffekter av behandlingen som vi kanske inte kände till, och se sådant som behöver beforskas mer. Det gav oss kunskaper och insikter som vi kunde föra fram i den hälsoekonomiska utvärderingen.

Eva Lund tror att läkemedelsföretagen generellt kommer att utveckla system för att ytterligare få in patientperspektiv i olika typer av forum.

– Jag tror att man kommer ta in patienters röster ännu tidigare i strategiarbetet. Hjälpa oss att få svar kring vad det är vi ska forska på, att förstå vad som behövs. Vi inom läkemedelsbranschen måste vara nyfikna.

Ibland möter det kritik från omvärlden när läkemedelsföretag interagerar med patienter, att företagen utnyttjar patientröster av rent kommersiella skäl. Eva Lund har förståelse för att sådana frågor kan ställas, men menar samtidigt att integritet och respekt för olika roller är helt central för företagen:

– Vi är redan så transparenta som vi kan, och jag undrar nyfiket om det verkligen är så att det finns de som tror att vi påverkar patienter på ett otillbörligt sätt. Jag kan bara prata om den kultur jag verkar inom och vi är oerhört noga med att följa alla regelverk. Våra interna regler är ännu hårdare än branschens etiska regelverk, säger Eva Lund.