
Vaccination mot HPV för flickor ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan 2010. Tidigare år har vaccinationsgraden bland flickor legat mellan 75 och 80 procent. Folkhälsomyndighetens statistik gäller för den första av totalt två vaccindoser som ges till flickor kring 12 års ålder.

– Det är mycket positivt att vi kan se en tydlig ökning av vaccinationsgraden för första dosen och vi hoppas förstås att den kan stiga ytterligare. Det HPV-vaccin som används är effektivt och ger ett viktigt skydd mot livmoderhalscancer, säger Adam Roth, chef vid enheten för vaccinationsprogram vid Folkhälsomyndigheten.
– Erfarenheten av nya vaccinationsprogram är att det kan ta några år innan andelen som vaccinerar sig når en högre nivå. Skillnaderna på lokal nivå beror också delvis på underrapportering av HPV-vaccinationer.
Regionala skillnader
På länsnivå är spännvidden förhållandevis liten från en vaccinationsgrad på 79,5 procent i Dalarna till topplänen Östergötland och Västernorrland med drygt 88 procent.
Men på kommunnivå är skillnaderna stora från vissa kommuner med bara något över 50-procentig vaccinationsgrad till enstaka kommuner som ligger nära 100 procent.
HPV-virus orsakar omkring 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. Men ett HPV-vaccin även för pojkar skulle kunna förebygga ytterligare 120-130 fall av cancer årligen, enligt Folkhälsomyndighetens bedömningar.
Myndigheten har i omgångar rekommenderat regeringen att regeringen att införa vaccination av pojkar som en del av det nationella, allmänna vaccinationsprogrammet för barn.
I den senaste bedömningen framhåller Folkhälsomyndigheten att vaccination för pojkar är samhällsekonomiskt kostnadseffektivt med traditionella bi- och fyrvalenta vaccin (skydd mot två respektive fyra typer av HPV). Med ett rabatterat pris kan det så även vara fallet med det nya, niovalenta HPV-vaccin som finns på marknaden.

Blekinge väntar inte
Att regeringen inte kommit till beslut, trots att ett kunskaps- och beslutsunderlag funnits sedan 2017, har skapat irritation inom många regioner.
Region Blekinge räknar med att komma igång med ett eget vaccinationsprogram senare i år.
– Vi arbetar med en tidsplan som bygger på fullmäktigebeslut i juni och att börja med vaccination av pojkar under hösten. För närvarande pågår en dialog med kommunerna för att vara samordnade inför höstens arbete, säger Emma Stjernlöf, regionråd för Moderaterna i Region Blekinge.
– Det varit full enighet hittills mellan partierna om att detta är rätt väg att gå och jag kan inte därför se några hinder mot att vi kommer igång med vaccination av pojkar i höst.
I beslutsunderlaget inom Region Blekinge nämns årskurs fem och sex som primär åldersgrupp för vaccination av pojkarna.
– Det är lite för tidigt att säga om vi även kommer att ha ett catch up-program för äldre pojkar som erbjuds vaccination. Men en möjlighet kunde vara att rikta insatser mot exempelvis äldre homosexuella pojkar som löper förhöjd risk att bli infekterade, säger Emma Stjernlöf.
Regionens smittskyddsläkare Bengt Wittesjö var den som initierade frågan om vaccination även för pojkar.

– Men det krävdes inte direkt någon övertalning av mig då det är lätt att se hälsofördelarna med HPV-vaccination för båda könen som ett bra skydd mot vissa cancerformer. Kostnaderna är också förhållandevis låga, säger Emma Stjernlöf.
Bengt Wittesjö tillägger att planeringen bygger på att använda det nya, niovalenta vaccin som finns på marknaden och som upphandlats nationellt.
– Min uppfattning är att HPV-vaccination, oberoende av kön, redan borde ha varit infört. Kunskapsunderlaget som grund för ett beslut kom redan för två års sedan. Förhoppningsvis kan Region Blekinges ställningstagande leda till att fler regioner inte bara väntar på regeringen, säger han.

Avslag i Västernorrland
Region Västernorrland har valt en annan väg och avslagit en motion om att vaccinerat pojkar.
– Det blir märkligt om vi från regional nivå tar på oss rollen som en form av en egen socialstyrelse. Jag kan också dela den frustration som finns över att frågan verkar ha fastnat på regeringsnivå, men vi måste ändå avvakta nationell vägledning, säger Lena Asplund, regionråd för Moderaterna inom Region Västernorrland.
I Norge infördes vaccination mot HPV för pojkar i höstas och det gav snabb effekt, rapporterar Sveriges Radio. 87 procent av de pojkar som erbjudits vaccin har redan fått en första dos.