Region Skåne började utvärdera behovet av specialteam för endometriospatienter redan innan regeringen i år fattade beslut om att fram nationella riktlinjer för sjukdomen. Förra året kom regionen fram till att multidisciplinära team behövs för att arbeta med patienterna, och genom utökade anslag finns det nu ett fast inrättat team på universitetssjukhuset i Malmö och Lund.

Det som ligger bakom regionens beslut är att medvetandet om sjukdomen ökat och att behovet hos de drabbade kvinnorna uppmärksammats, såväl genom patientorganisationer som i media. Även Centralsjukhuset i Kristianstad och Helsingborgs lasarett ligger i startgroparna med endometriosteam.

Johanna Nordengren
Johanna Nordengren

Varför behövs det då specialiserade endometriosteam inom sjukvården?

– Det beror på att det här är patienter med långvarig sjukdom och mångåriga besvär. Besvären finns på många olika plan och det kanske inte räcker med att träffa en läkare utan man kan också ha behov av en sjukgymnast, kurator eller sexolog till exempel, säger Johanna Nordengren, överläkare i gynekologi, obstetrik och specialist på endometrios.

Komplex sjukdom

Endometrios är en komplex sjukdom som ofta feldiagnosticeras. Förutom svåra menstruationssmärtor så kan de drabbade kvinnorna få problem med att det gör ont vid samlag, vattenkastning och tarmtömning. Svårigheter att bli gravid är en annan komplikation. På grund av sjukdomens fysiska och psykiska inverkan uppstår också ofta problem med att fungera normalt i vardagen och på jobbet.

I teamet på Skånes universitetssjukhus ingår flera olika yrkeskategorier – till exempel kontaktsjuksköterskor, sjukgymnaster, kurator, psykolog och gynekologer med kompetens inom medicin, kirurgi och ultraljud. Även läkare från smärtrehabiliteringskliniker och fertilitetsexperter är knutna till teamet.

– Vi räknar med att ungefär 10 procent av de cirka 6 000 kvinnor med endometrios som finns i Skåne får svåra besvär och det är dem vi ska försöka ta hand om. Att utreda misstänkt endometrios är en viktig del av uppdraget, så för att fånga upp patienterna i tid ska vi också utbilda vårdpersonal på mödravårdscentraler och vårdcentraler till exempel, berättar Johanna Nordengren.

Olika behandlingar

Efter en första utredning kan de drabbade kvinnorna få hjälp genom till exempel hormonell terapi där blödningsfrihet och upphävd ägglossning kan ge effekt. Även farmakologisk smärtbehandling ges i form av paracetamol och antiinflammatoriska läkemedel. Transkutan nervbehandling (TENS-massage), akupunktur och fysisk aktivitet är något som visat sig ge en bra och långvarig effekt. Det hjälper sjukgymnasten till med att prova ut. Även kirurgi kan krävas om endometriosen är avancerad.

För de kvinnor som har mycket svår endometrios drabbas också omgivningen, den närmaste relationen, familj, vänner och arbetsliv. De kvinnor som har behov får träffa en kurator, psykolog eller sexolog.

– Jag är jättenöjd och glad att vi nu kan komma igång med det här arbetet, och det är så viktigt att vi kan arbeta multidisciplinärt med de här patienterna som har ett stort behov av hjälp på flera olika plan, säger Johanna Nordengren.