
Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson är överens om regeringens årliga stöd till cancervården.
Världscancerdagen 2025
Nyligen offentliggjordes årets överenskommelse om cancervården mellan regeringen och SKR, Sveriges kommuner och regioner. 817 miljoner kronor satsar staten 2025 inom överenskommelsen med SKR. Till det kommer 103 miljoner i statsbidrag till Regionala Cancercentrum och omkring 80 miljoner till myndighetsuppdrag, till exempel till Socialstyrelsen för uppföljningar.
365 miljoner kronor inom överenskommelsen går direkt till regionerna för att fortsätta arbetet med effektivare processer och bättre tillgänglighet inom de standardiserade vårdförloppen. I dag inkluderas en stor del av alla patienter i standardiserade vårdförlopp. Det ska säkra att vården blir god och jämlik, men också att den ges inom rimlig tid. Den sista punkten har varit svår att uppfylla. Förra året fick inte ens hälften av de svenska patienterna behandling inom den angivna maxtiden och regionerna gjorde en särskild analys av de fall som hade allra längst väntetid.
Eftersom många regioner uppfattade områdena radiologi och patologi som viktiga flaskhalsar gjorde Regionala cancercentrum i samverkan en särskild genomlysning av detta och kom med förslag på förändringar. Flera regioner sökte och fick pengar till egna förbättringsprojekt. Resultatet blev så positivt att årets överenskommelse innehåller 220 miljoner kronor till just sådana egna projekt. Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare och ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan, ser fördelarna.
– Det är en styrka att de här projekten kommer underifrån snarare än uppifrån. Då blir det lättare att förankra dem i verksamheten. En del av initiativen som fick finansiering förra året ska visas upp på vårdmässan Vitalis i vår. Det är roligt tycker jag, för det ger ju en möjlighet till spridning av idéerna.
Han nämner bland annat satsningar på diagnostik med hjälp av AI, och rehabilitering med stöd av nya digitala verktyg som gör patienten mer delaktig.
Spurt för HPV-vaccination
50 miljoner kronor satsas på HPV-vaccination av kvinnor födda 1994–1999. Det är dubbelt så mycket som förra året och skälet är att kampanjen spurtar mot målsnöret – vid halvårsskiftet 2025 ska 70 procent av gruppen ska vara vaccinerad. Om siffrorna blir tillräckligt höga finns chansen att utrota livmoderhalscancer, den cancerform som har starkast koppling till HPV-infektioner.
– Några regioner har nått 70 procent, ett antal ligger på över 60, men inte alla. Min målsättning är att vi ska lyckas, men utan tvekan blir det utmanande. Inte minst behöver vi jobba extra för att komma ut i mer svårnådda grupper i de tre största regionerna, Stockholm, Västra Götaland och Skåne, säger Kjell Ivarsson.
Lägst ligger region Stockholm-Gotland, där drygt 44 procent av kvinnorna i åldersgruppen har vaccinerats, och Region Skåne med strax över 45 procent. Bäst har Värmland och Kalmar lyckats, med en vaccinationsgrad på omkring 73 procent. Några framgångsfaktorer har enligt Kjell Ivarsson varit stora informationskampanjer, samarbeten med Cancerfonden och med influencers på sociala medier. Det har också haft effekt att regionerna förenklat tillgången till vaccin exempelvis genom att erbjuda vaccination på mödravårdscentraler, och ordna förbokade tider istället för att enbart uppmuntra kvinnor att själva boka.
Andra områden som betonas extra i överenskommelsen är rehabilitering och palliativ vård.
– I dag är det allt fler som överlever cancer och allt fler som lever länge med sin cancersjukdom. Det betyder att de det behövs förstärkningar och faktiskt ett omtänk på de här områdena. Palliativ vård brukade vara något man fick i livets slutskede, men den som lever länge med cancer behöver kanske ett tidigare stöd än vi varit varna att ge, säger Kjell Ivarsson.