Alliansen tar makten i Skåne, dock utan egen majoritet i regionfullmäktige.

Det blir maktskifte i Region Skåne. Alliansen – som är största block med 62 mandat – kommer att styra de närmaste fyra åren. Liberalerna får den tunga och viktiga ordförandeposten i hälso- och sjukvårdsnämnden och på den stolen kommer det 46-åriga regionrådet Gilbert Tribo att sitta. Carl Johan Sonesson (M) blir ny ordförande i regionstyrelsen och socialdemokraterna som hade makten förra fyraårsperioden går i opposition. SD, som har 30 mandat i regionfullmäktige, blir vågmästare.

Alliansen har sedan tidigare aviserat stora förändringar i Skånes hälso- och sjukvård. Åtta skånska sjukhus ska få egna styrelser och därmed större inflytande över hur vården ska drivas. Både primärvården och psykiatrin får egna nämnder.

Carl Johan Sonesson M, ny ordförande i regionstyrelsen
Carl Johan Sonesson M, ny ordförande i regionstyrelsen

Finns det inte en risk att politiken tappar greppet om sjukvården om sjukhusen ska ha egna styrelser med stort självbestämmande?

– Det politiska ledarskapet måste komma närmare och lyssna av både bekymren och idéerna från personalen. Förändringsarbetet ska komma underifrån. Men vi ska också vara tydliga med vad vi förväntar oss, och träffas regelbundet för diskussioner så att arbetet inte spretar åt olika håll på sjukhusen, säger Gilbert Tribo (L).

En utbyggnad av vårdcentralerna har länge varit en viktig fråga för L. Besluten om den nära vården måste anpassas efter de lokala behoven och vårdcentralerna ska därför få en större makt över sin tillvaro, menar Gilbert Tribo. Och det blir förstås betydligt billigare om patienterna kan få sin behandling på vårdcentralerna istället för att ta sjukhusens resurser i anspråk

–Vi har varit tydliga med satsningen på primärvården och det handlar både om utbyggnad och att ge mer muskler till vårdcentralerna. Utbyggnaden kanske inte alltid behöver ske i offentlig regi, säger han.

Skånska vårdcentraler har de senaste tio åren dragits med stora ekonomiska underskott, besparingskrav, personalflykt och missnöjda patienter.

– Tyvärr är det så. 2007 hade Skåne enligt mätningarna Sveriges sämsta primärvård med den lägsta kundnöjdheten. Vi lyckades få upp den i mellanskiktet från 2014 men nu har det rasat igen. Vår plan är att lyckas vända utvecklingen, men det är inte gjort i en handvändning. Det kommer att ta längre tid än fyra år, säger Gilbert Tribo.

Gilbert Tribo L, ny ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
Gilbert Tribo L, ny ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

En annan stor förändring alliansen sagt sig vilja driva igenom är att de stora förvaltningarna som den skånska vården är indelad i – SUS (Malmö-Lund), Sund (nordvästra Skåne) och Kryh (östra Skåne) – monteras ned. Det är dock en fråga som ligger i regiondirektörens händer, och det är inte säkert att det sker.

– Vi har inte sagt att de ska försvinna, däremot anpassas och den frågan tittar regiondirektören på nu. Det som är viktigt är att politiken kommer närmare ledningen av sjukvården och att medarbetarna får genomslag för sina frågor och idéer kring hur resurserna ska användas.

Saknar egen majoritet

Men alliansen har inte egen majoritet i regionfullmäktige och måste därför vända sig till partier utanför det egna blocket för att kunna driva igenom sina förslag. Alliansen är största block med sina 62 mandat – de rödgröna har 57 och SD 30. I praktiken finns det numera tre block i fullmäktige och SD intar rollen som vågmästare. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare i Region Skåne, har i intervjuer sagt att hans parti ligger närmare de rödgröna i sjukvårdsfrågor.

– Vi kommer att arbeta med beredningsutskott där alla partierna får tidig information och där vi kan hitta breda lösningar. Det kan nog bli hoppande lösningar, ibland med stöd från SD och ibland från S. Det handlar inte om att specifikt söka stöd från SD, men om de röstar för våra förslag har jag inga problem med det, säger Gilbert Tribo.

Den stora utmaningen kommer när budgeten för 2019 ska klubbas i december. Förändringarna i hälso- och sjukvården ska också presenteras, och en ny skattesats för skåningarna beslutas. Med tanke på hur ekonomin ser ut lär det troligen bli en skattehöjning.

– Vi har precis satt oss med budgetarbetet och jag vill inte uttala mig om det än. Men den effektivisering i vården vi vill göra med en förskjutning från sjukhusen till den nära vården kräver givetvis investeringar.

Enligt prognosen i Region Skånes delårsrapport blir det ett underskott i budgeten på över 160 miljoner kronor för helåret 2018. För hälso- och sjukvården kan underskottet bli över en miljard kronor, trots att ett extra tillskott på 1,9 miljarder kronor för 2018. Eftersom budgeten för 2019 inte är klar än, vill Gilbert Tribo än så länge inte gå in på detaljer kring hur den prekära ekonomiska situationen ska lösas.

En del av det tillväxtpaket för Life Science-industrin i Skåne som L tidigare presenterat – läs mer i LIFe-time-artikel här – hoppas Gilbert Tribo ska gå igenom i budgeten.

– Jag har svårt att se att övriga allianskollegor skulle skicka det åt sidan. Men en del av förslagen, som FoU-stödet, är ju en fråga som måste lösas på nationell nivå och där kommer vi att vara med och trycka på. Vi behöver bli bättre på att få Stockholm att förstå den speciella situationen vi har här i gränslandet i Skåne.