Bröstcancer är en av de cancerformer där antalet diagnostiserade fall nu ökar igen, efter nedgången under pandemin.

Ökningen nationellt av rapporterade cancertumörer var 1,3 procent (753 tumörer) under första halvåret 2021 jämfört med samma period 2019.

Totalt under pandemins första 18 månader handlar det därmed om en nedgång med 3,8 procent när den stora minskningen på drygt sex procent under 2020 räknas med.

RCC, Regionala cancercentrum i samverkan, ser vändningen med fler registrerade cancertumörer som ett trendbrott. Statistiken är en del av RCC:s senaste delrapport om hur pandemin påverkar cancerdiagnostik.

Johan Ahlgren
Johan Ahlgren

– Vår tolkning är att nedgången 2020 i huvudsak berodde på att människor inte vågade söka vård, säger Johan Ahlgren, docent i onkologi och en av rapportens författare.

Han förklarar:

– Dels har en del avstått från att genomföra de screeningundersökningar de blivit kallade till, men också att vissa regioner drog ner på screeningaktiviteten under pandemins inledning.

– Det är också troligt att besök för lättare, diffusa besvär sköts upp i början av pandemin och med det följde att diagnostiken gick ner. Nu verkar rädslan ha försvunnit till stor del och säkert har också vaccinationerna bidragit till att man känner sig tryggare och återgår till gamla vanor.

Större ökning bland äldre

Tolkningen att vaccinationerna haft betydelse får stöd i ett mönster bland åldersgrupperna där antalet tumörer överlagt ökat i åldersspann bland äldre. I gruppen 80+ var exempelvis ökningen 7,3 procent.

Totalt var uppgången högst i Sjukvårdsregion Mellansverige, en statistiskt säkerställd ökning med 5,2 procent.

RCC ser inga skillnader mellan könen, men däremot stora variationer mellan olika diagnoser.

Den stora minskningen inom prostatacancer på 10,6 procent kan dock sannolikt förklaras med en mer effektiv diagnostik där användning av magnetskamerabilder fått ner överdiagnostiken av ”lågriskfall”.

Johan Ahlgren betonar betydelsen av en effektiv diagnostik:

– På ett sätt blir det förstås konstigt att säga att det är positivt att antalet fall ökar. Men samtidigt vet vi att många av de cancrar som fattats under pandemin är tidiga cancrar och sådana som inte kortsiktigt är extremt farliga. Men det är ändå viktigt att få diagnos på dem för att kunna ge behandling som långsiktigt bidrar till lägre dödlighet.

RCC:s slutsats är att cancerdiagnostiken fungerat förhållandevis väl under pandemin med tanke på utmaningen för hälso- och sjukvården som helhet med att klara vården under perioder med hög smittspridning.

Uppdämt behov

Cancerfonden betonar att ökningen av cancerfall måste ses i ljuset av utvecklingen i början av pandemin med den stora nedgången 2020.

Ulrika Årehed Kågström
Ulrika Årehed Kågström

– Möjligen på grund av att personer undvikit att söka vård. Men också på att olika screeningprogram har pausats eller förändrats. Att cancerfallen nu ökar är sannolikt ett tecken på att man åter söker vård och att vården upptäcker fler tumörer, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Hon tillägger att pandemin lett till ett uppdämt vårdbehov där vårdpersonal gör stora insatser för att komma ikapp – inte minst på cancerområdet.

– Vårdgivarna måste nu ge personalen de bästa förutsättningarna för att intensifiera arbetet med att komma ikapp i de screeningprogram som varit pausade. Och har man symtom som inte går över är det viktigt att söka vård. Att cancer upptäcks i ett så tidigt skede som möjligt är viktigt eftersom möjligheterna att helt bota sjukdomen då är störst, säger Ulrika Årehed Kågström.