
Från vänster Anders Öhlén, Henrik Toss (Landstinget i Uppsala län), Gunnar Dahlberg (Landstinget Västmanland), Bo Sandin (Landstinget Dalarna) och Sofia Jonsson (Landstinget Gävleborg).
Evidens för behandlingar saknas
Många äldre har flera sjukdomar och kan därför behöva flera läkemedel. Men ofta saknas evidens för behandlingar eftersom dessa sköra äldre inte inkluderas i kliniska prövningar. Inte heller finns mycket data om vad som händer, interaktioner, när en person tar tio eller fler läkemedel. – Det kan handla om olämpliga läkemedel, olämpliga doser, olämpliga kombinationer. En del får inte läkemedel mot tillstånd som hjärtsvikt, förmaksflimmer och depression, säger Gunnar Dahlberg. Rekommendationerna presenterades första gången i februari 2014. Gunnar Dahlberg understryker att de är ett levande dokument och att det kommer att revideras i takt med att nya kunskaper om läkemedelsbehandling av äldre multisjuka patienter kommer fram. Med tanke på att det finns kunskapsluckor runt om i landet ser han gärna att andra landsting använder och utvärderar rekommendationerna.Juryns motivering:
“Pristagarna har tagit ett betydelsefullt steg längre i arbetet för en bättre läkemedelsanvändning hos de mest sjuka äldre. Ett respektingivande samarbetsprojekt som samlat många dedikerade kompetenser från sju olika landsting med helhjärtat fokus på att ge multisjuka äldre de läkemedel som ger ökad hälsa och livskvalitet, i kombination med att ta bort olämpliga läkemedel.” I juryn för Guldpillret ingår Anders Öhlén, vd för Läkemedelsförsäkringen och juryordförande, Ylva Böttiger, ordförande Svenska Läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor, Thomas Lönngren, tidigare chef för EU:s läkemedelsmyndighet EMA, European Medicines Agency, Anders Rane, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet, Inger Ros, ordförande i Hjärt- och lungsjukas riksförbund, Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Eva Sjökvist-Saers, ordförande Apotekarsocieteten och Christina Kennedy, chefredaktör, Dagens Medicin och Dagens Apotek. Syftet med Guldpillret är att identifiera nya arbetssätt och metoder inom hälso- och sjukvården och därmed åstadkomma en mer säker läkemedelsanvändning och bättre hälsa hos patienterna. Med utmärkelsen hoppas man stimulera anställda inom sjukvården, apotekssektorn och forskarvärlden att hitta lösningar för bättre läkemedelsanvändning och färre läkemedelsskador.