Digitaliseringen av primärvården i Sverige är sakta men säkert på gång. Flera entreprenörer etablerar digitala vårdlösningar på nätet, och i Region Jönköping testas en digital tjänst där patienten pratar med läkaren via en app. I Skåne har den digitala entreprenören Min Doktor slutit avtal med två försäkringsbolag och planerar att öppna även en fysisk vårdcentral.
LIFe-time.se har tidigare skrivit om Kry, den digitala vårdcentralen där patienten får möta läkaren i en videokonferens (
länk till artikel). Där legitimerar patienterna sig med Bank-ID, och bokar, betalar och får remisser över nätet.
Kry har nu inlett ett samarbete med Region Jönköping i ett e-projekt där patienter ska få träffa läkaren via en app i smarttelefonen eller i surfplattan. Tre av regionens vårdcentraler ska vara kopplade till e-projektet till att börja med, skriver Dagens Medicin.
Ersättningssystem digitala hinder
Även i Region Skåne finns ett intresse av att hitta lösningar för e-projekt men man har inte hunnit anpassa regelverket till digital primärvård. Nu pågår i alla fall en översyn av ersättningssystemen, som i dagsläget är ett digitalt hinder, berättar Magnus Kåregård, medicinsk rådgivare på avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning inom Region Skåne.
– Det handlar inte om någon omvälvande förändring, men vi måste hitta strukturer som gör att digitala lösningar passar in. Vi är väldigt positiva till digitalisering, det är absolut framtiden, säger Magnus Kåregård.
I viss mån kommer den skånska digitalsatsningen mindoktor.se att inkluderas i vårdvalet framöver – i och med att Min Doktor snart öppnar även en fysisk vårdcentral. Min Doktor på nätet startade i mars 2014 men idén har funnits i läkarens och vd:ns Magnus Nyhlens huvud sedan 2008. Han poängterar att tjänsten inte ska betraktas som en regelrätt digital vårdcentral, utan istället ska ses som ett sätt att effektivisera vården och utveckla begreppet personcentrerad vård.
Vill effektivisera patientflödet
– Logistiken är enormt viktig om man ska förändra vården. Jag och mina kollegor har många gånger upplevt ineffektiviteten i systemen i vården. Vi måste hitta ett nytt sätt att få ett patientflöde genom sjukvårdssystemet, och det behövs en digitalisering för att följa patienten från början till dess att hon eller han är tillbaka i hemmet, säger han och fortsätter:
– Det vi tittar mest på här är personcentrerad vård, och våra patienter säger också i utvärderingarna att det de uppskattar är att få ta egna initiativ och att slippa vänta.
Sedan mindoktor.se startade 2014 har omkring 11 000 patienter utnyttjat tjänsten, och företaget har tecknat avtal med två försäkringsbolag – Skandia och Euro Accident.
– Våra patienter finns huvudsakligen i storstadsregionerna och majoriteten är kvinnor i 30+-åldrar. Det gäller både patienterna som kommer via försäkringsbolagen och vår privata tjänst, säger Magnus Nyhlen.
Bedömning inom en halvtimme
Mindoktor.se skiljer sig från Kry i den måtto att det inte först och främst är videokonferenser med läkaren som man betalar för som patient. Patienten loggar in med Bank-ID och får sedan börja med att fylla i ett frågeformulär där problemen och besvären beskrivs, och ska även lägga upp en hälsoprofil där till exempel allergier och sjukdomar inkluderas. Inom ungefär en halvtimme så tar någon av de 25 läkare som är kopplade till tjänsten beslut om vilka åtgärder som behövs för patienten. Det kan vara provtagning, röntgen eller konsultation på en fysisk vårdcentral. Ett fåtal kan behöva konsultation via videolänk.
Förutom de 25 läkare som vid sidan om sina vanliga jobb tar uppdrag från mindoktor.se så har företaget också ett 30-tal personer med IT-bakgrund anställda.
Var den fysiska vårdcentral som Min doktor planerar ska ligga är ännu inte klart, och heller inte så viktigt menar Magnus Nyhlen.
– Den är ett sätt att komma in i systemet så att vi kan visa att det finns andra lösningar än de traditionella, och hur flödet faktiskt kan gå till. Vi gör modellen tillgänglig för fler och frigör resurser för både läkare och patienter, säger han.
Fakta/andra digitala vårdtjänster
- Kry som startade våren 2015 använder sig av videokonferenser med läkare. Precis som vid ett vanligt besök i primärvården får man 15 minuter med läkaren, och besöket kostar i det här fallet 300 kronor. Det är enklare åkommor som behandlas av Kry-läkaren.
- Minutkliniken lanserar snart en e-läkartjänst i Sverige. Där kommer man som patient precis som vid Kry att få ett videosamtal med en läkare, och enligt hemsidan ska besöket kosta 200 kronor. Sedan tidigare har Minutkliniken vård- och vaccinationsmottagningar och telefonrådgivning.
- Visiba Care säljer en digital plattform för distansvård med videomöten mellan läkare och patienter till privata vårdgivare. Enligt bolaget används tekniken från Visiba i nuläget av 15 vårdgivare i Sverige, Finland och England. Målet är att ta sig in även i offentlig sektor i Sverige.
Bilder
Doktor på nätet. Foto: Shutterstock (omfattas inte av CC. All rights reserved)
Magnus Kåregård. Foto: Ia Wadendal (omfattas inte av CC. All rights reserved)
Magnus Nyhlen. Foto: Christoffer Lomfors (omfattas inte av CC. All rights reserved)