
Hälso- och sjukvården i Europa kan hamna i en ”permakris” i vinter, och trycket på intensivvården kan bli mycket hårt, varnar ett flertal internationella aktörer. Covid-pandemin är inte över, samtidigt som en svår influensasäsong är på väg och en ny fågelinfluensa kan sprida sig. Här arbete på en intensivvårdsavdelning vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.
Del 1: Permakris – Europaperspektiv

– Europeiska finansministrar måste förstå att den ”permakris” som pandemin, klimatförändringarna och kriget i Ukraina lett till är ett lika stort hot som faran för ett kärnvapenanfall. Det krävs fördubblade investeringar i sjukvården och dess medarbetare, sade Hans Kluge, chef för WHO Europa, när han talade på European Health Forum i österrikiska Gastein.
För att betona behoven inom europeisk sjukvård hänvisade han till studier som visar att krisen inom vården i hög grad handlar om personal som pressats till bristningsgränsen:
– Flera rapporter visar hur allvarligt läget är. Jag kan återge en del här: nio av tio sjuksköterskor vill lämna sina jobb, 80 procent av sjuksköterskorna har svåra problem med stress och utmattning och 40 procent av läkarna i vår region närmar sig pensionsåldern, sade Hans Kluge.

Permakris ny verklighet
Permakrisen är vår nya verklighet, menar Hans Kluge. Pandemin är inte slut, klimatförändringarna leder till extremhetta och bränder som påverkar människors hälsa och kriget i Ukraina är en humanitär katastrof som ger långvariga behov av såväl sjukvård och rehabilitering som psykologisk hjälp. Dessutom har fall av svåra cancer- och hjärt-kärl-sjukdomar trängts undan i kön till sjukvården under pandemin.
WHO varnar också för att sjukvården måste ta sig an de cirka 17 miljoner konstaterade fallen av postcovid i Europa – människor som fått långvariga symptom med hjärt-kärlproblem, konstant trötthet, andningssvårigheter och kognitiv nedsättning efter att ha insjuknat i covid-19. Det krävs omedelbara och långsiktiga åtgärder för att stävja den allvarliga kris som postcovid innebär för världen, skrev WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar i The Guardian förra veckan. ”Det är livsviktigt att regeringar lägger långsiktiga investeringar i sjukvården och lägger upp en plan för att hantera postcovid”, skriver han i debattartikeln.

I veckan varnade WHO och ECDC, Europeiska smittskyddsmyndigheten, också för att Europa med stor sannolikhet går in i en ny våg av covid-19. ”Vi ser tyvärr att smittan ökar igen i Europa, vilket betyder att en ny våg av infektioner är på gång, skriver Hans Kluge och Andrea Ammon, chef för ECDC, i ett gemensamt uttalande. De konstaterar att miljoner européer, många äldre, fortfarande inte är vaccinerade mot covid-19, och att nya vaccinationskampanjer i de europeiska länderna krävs.
Svår influensasäsong väntar
Det gäller också influensan, som närmar sig inför vintern. Även här driver ECDC en kampanj för att uppmärksamma behovet av vaccinationer.
Även om pandemin fortfarande pågår så har de flesta restriktioner släppts. Krav på munskydd är i princip borta, och människor reser och umgås som vanligt igen. Det innebär att influensaviruset, som inte fick något spelrum när restriktioner och nedstängningar var aktuella, nu återigen kan slå till – och riktigt hårt enligt hälsoexperter. En vinter med både ökade fall av covid-19 och svår influensa bäddar för ett extremt hårt tryck på en redan mycket pressad sjukvård.
Australien som har sin influensasäsong mellan april och oktober har haft tre gånger så många fall i år av det nya influensaviruset H3N2 jämfört med influensafall de föregående fem åren – det är en förvarning för vad som kan drabba USA och Europa när influensasäsongerna inleds på våra kontinenter. Ett obehagligt scenario är att patienter skulle kunna drabbas av två infektioner samtidigt, menar Khalilah Gates, expert på lungsjukdomar vid Northwestern University i USA, i en intervju i Time:
– Kan två virus, som orsakar stor inflammatorisk påverkan, tillsammans göra utfallet värre? Teoretiskt ja, säger hon, men tillägger att det än så länge inte finns tillräckligt med data för att vara helt säker på vad som kan hända när människor infekteras både med influensa och sars-cov-2.
Prognos visar rekordnivåer
Det brittiskbaserade hälsoanalysföretaget Airfinity har gjort en prognos för hur hårt drabbat Europa kan bli under vintern. Den visar att sjukhusinläggningarna i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland kan nå rekordnivåer under vintern.
– Det stora bekymret är att vi nu ser att flera olika typer av virus som cirkulerar, säger Louise Blair, expert på vaccin och virusvarianter hos Airfinity, i en intervju med Politico.

I Tyskland har smittspridningen av covid-19 ökat den senaste tiden och fler personer har behövt sjukhusvård, enligt Robert Koch-institutet. Många akutmottagningar upplever ett hårt tryck. Den tyske hälsoministern Karl Lauterbach sade förra veckan att även dödligheten ökar, och han uppmanade då förbundsländerna att agera för att hindra spridningen:
– Den våg som nu byggs upp kommer inte att ta slut av sig själv, ni måste agera, sade Karl Lauterbach.
Enligt den franska regeringen har landet redan gått in i en åttonde våg av covid-19. Smittspridningen ökar och många patienter läggs in på sjukhus.
– Ja, vi är i en åttonde våg, alla indikatorer pekar uppåt, sade Brigitte Autran, som arbetar med den franska regeringens vaccinationsstrategi, till Reuters förra veckan.
Utöver covid-19 och säsongsinfluensa så finns det också en risk att en ny fågelinfluensa kan komma att pressa sjukvården i Europa. HPAI-influensan har hittills påvisats i södra Portugal, östra Ukraina och på Svalbard, enligt en analys från ECDC.
Del 2: Permakris – Sverigeperspektiv