Catherine Duarte Martins är en av Akademiska sjukhusets kliniska farmaceuter.

– Vi har drygt 20 tjänster numera enbart här på Akademiska sjukhuset. Hade någon i början sagt att vi skulle få den utvecklingen, så hade jag knappast trott på det, säger Ulrika Gillespie, biträdande chefsapotekare på Akademiska.

Totalt med personal vid lasarettet i Enköping och i primärvården finns omkring 40 kliniska farmaceuter inom Region Uppsala.

En klinisk farmaceut – även kallad klinisk apotekare – arbetar bland annat med att kartlägga risker med läkemedelsbehandling och kommer med förslag till förskrivande läkare om optimerad behandling.

Henrik Cam
Henrik Cam

Henrik Cam är en av Akademiska sjukhusets kliniska farmaceuter. Redan under den femåriga grundutbildningen till apotekare såg han arbete på en sjukhusavdelning som en intressant karriärväg.

Men då fanns få tjänster och efter examen 2011 blev det några år på Läkemedelsverket innan han läste det magisterprogram i klinisk farmaci som finns vid Uppsala universitet.

Sedan några år arbetar Henrik på geriatriken på Akademiska och är numera även forskarstuderande.

– Det är framför allt att man jobbar nära patienten och får se så tydligt att det man gör skapar nytta, säger Henrik Cam.

Hur ser din roll ut i arbetet på avdelningen?

– Jag fungerar lite som ett säkerhetsnät där jag jobbar nära läkarna för att se över och optimera läkemedelsförändringarna och förskrivningen som sker när patienten är inlagd. Jag pratar mycket med patienterna, är med på ronderna och följer vården av patienten. Utifrån det diskuterar vi fram förslag om hur läkemedelsbehandlingen kan göra det bättre för patienten. Det handlar om att ge ansvarig läkare ett så bra beslutsunderlag som möjligt.

Vad ser du utveckling för yrkesgruppen?

– Det har redan vuxit jättemycket i hela landet och särskilt de senaste åren har det blivit lite som en boom där det kommer tjänster överallt i Sverige.

Varierande ambitionsnivå

Enligt Ulrika Gillespie har i stort sett alla regioner nu kliniska farmaceuter inom slutenvården.

Ambitionsnivån varierar dock med ett fåtal tjänster i vissa regioner. Även andra faktorer än viljan att rekrytera kan spela in.

– Trots att vi har magisterprogrammet här i Uppsala så räcker inte de studenterna till med endast cirka tio som examineras per år. Men det finns valbara kurser i klinisk farmaci under grundutbildningen som är meriterade och även examensjobb med inriktning mot sjukhus är en bra väg in till tjänsterna säger Ulrika Gillespie.

Ulrika Gillespie
Ulrika Gillespie

Hon hoppas ändå att yrkesgruppen på sikt kan växa med ett tiotal tjänster på Akademiska. Barnsjukvården, kardiologin och sjukhusets öppenvårdsmottagningar ser Ulrika Gillespie som några områden där fler kliniska farmaceuter skulle behövas för att effektivisera vården.

Hur har kliniska farmaceuter tagits emot av läkarkåren?

– När jag började för 20 år sedan kunde de vara lite ifrågasättande men ändå har det alltid funnits en utvecklingsinriktad miljö här på sjukhuset och i hela regionen som gjort att vi kommit framåt. Numera är det väldigt sällan som läkare är negativa utan man ser värdet av att få stöd i de här frågorna.

Ulrika Gillespie tillägger:

– Tiderna har förändrats också. För 20 år sedan kunde man som exempelvis specialist i intermedicin ha ganska bra koll på läget. Nuförtiden är det mycket mer komplext med fler läkemedelsalternativ per diagnos och därmed behöver läkarna mer stöd.

Färre återinläggningar

Det finns även evidens för att kliniska farmaceuter bidrar till färre återinläggningar genom arbetet med läkemedelsgenomgångar.

– En sammanställning av internationella studier har visat att läkemedelsgenomgångar gör stor skillnad. Det går att översätta till Region Uppsalas förhållanden med att 1 av 29 genomgångar förhindrar en återinläggning, säger Ulrika Gillespie.

I snitt gör en klinisk farmaceut på Akademiska drygt 30 läkemedelsgenomgångar under en vecka.

På vissa enheter handlar det om enklare genomgångar medan exempelvis geriatriska avdelningar arbetar med fördjupade läkemedelsgenomgångar.

– Under vårdtiden försöker vi även följa upp ifall läkemedelsförändringarna som gjorts verkligen blivit till det bättre för patienten. Vid utskrivning ser vi också över patientens läkemedelslista en sista gång så att inga frågetecken kring behandlingen kvarstår, säger Henrik Cam.

Parallellt sker också en snabb tillväxt på sjukhusen av avdelningsfarmaceuter. Då handlar det till stor del om att avlasta sjuksköterskorna genom att sköta läkemedelshanteringen.

– Det är ett stort tryck från avdelningarna på att rekrytera till de tjänsterna där vi främst söker personal med receptariekompetens. I nuläget har vi 16 tjänster som avdelningsfarmaceuter på Akademiska, säger Ulrika Gillespie.