Liksom tidigare analyser från TLV visar siffror från 2016 att det svenska systemet med periodens vara, de så kallade generikasystemet med utbyte på apotek, leder till priser som är betydligt lägre än i övriga länder i Europa. Jämfört med priserna i Sverige ligger ett genomsnittligt prisindex för övriga länder 93 procent högre.

– Sverige tillhör en grupp av tre länder, tillsammans med Danmark och Nederländerna, som har betydligt lägre priser på konkurrensutsatta läkemedel jämfört med övriga europeiska länder, säger Pontus Johansson, senior ekonom på TLV.

Rapporten från TLV som bygger på läkemedelspriserna i 20 länder i Europa visar att jämfört med tidigare år ökade skillnaden mellan länderna under 2016. Sverige förstärker sin position som ett land med låga priser på läkemedel inom generikasystemet. Analysen visar också att systemet snabbt sänker priserna efter att patenten gått ut och konkurrens uppstår.

När det gäller gruppen läkemedel som inte är konkurrensutsatta, som till övervägande delen är patentskyddade läkemedel, ligger de svenska priserna i nivå med övriga länder i Europa. Sju länder har en högre prisnivå, och tolv länder en lägre. Den svenska prisnivån har i princip legat stilla i förhållande till de andra länderna under 2016, jämfört med tidigare år. De lägsta priserna på icke konkurrensutsatta läkemedel finns i Polen och Grekland, medan de högsta finns i Schweiz och Irland.

Karolina Antonov, analyschef på LIF.
Karolina Antonov, analyschef på LIF.

Karolina Antonov, analyschef på LIF, menar att TLV:s rapport visar att det svenska systemet med utbyte på apotek av generiska läkemedel är mycket välfungerande.

– Generikasystemet är både effektivt och viktigt. Det ger en bibehållen kostnadskontroll samtidigt som det skapar utrymme för introduktion av nya innovativa läkemedel, säger Karolina Antonov.

En bidragande faktor till den låga prisnivån är enligt henne den överenskommelse som LIF gjorde med regeringen 2014 om automatiska prissänkningar efter 15 år, i stället för att som i många andra länder införa referensprissystem.

– Det här visar att vägvalet att vidareutveckla den värdebaserade prissättningen var helt rätt.
Det ger Sverige en ovanligt stabil situation jämfört med andra länder. Det ger också utrymme för den nyligen påbörjade statliga utredningen att finna ett modernt, enklare och välfungerande prissystem för framtiden, säger Karolina Antonov.