
Anders Henriksson (S) är den första regionpolitikern på posten som ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
De båda socialdemokraterna är inga nykomlingar i SKR-sammanhang. Anders Henriksson har varit andre vice ordförande i styrelsen och Anna-Lena Hogerud vice ordförande i sjukvårdsdelegationen.
Anders Henriksson valdes vid SKR:s valkongress tidigare i veckan. Ordförandeuppdraget sträcker sig till 2027.
− Jag är stolt och glad över att få leda SKR under kommande mandatperiod. Åren framöver åren kommer att kräva ännu mer av SKR som medlems- och arbetsgivarorganisation. Det är ett tufft ekonomiskt läge och demografin gör att bemanningsfrågan blir alltmer utmanande.
– SKR behöver fortsätta att konstruktivt driva på för att utveckla välfärden samtidigt som vi hela tiden påverkar riksdag och regering att ta sin del av ansvaret för att kommuner och regioner ska ha rimliga förutsättningar, säger Anders Henriksson i ett pressmeddelande.
Gedigen bakgrund i regionpolitiken
Anders Henriksson har gedigen bakgrund inom regionpolitiken som regionstyrelseordförande för Region Kalmar i 13 år fram till 2019, då han blev Socialdemokraternas toppnamn i SKR-organisationen.
Sedan dåvarande SKL bildades 2007 genom samgående mellan Landstingsförbundet och Kommunförbundet har ordförande fram till nu annars hämtats från kommunpolitiken med moderaten Anders Knape och socialdemokraten Lena Micko som ledande politiker.
Anders Henriksson valdes formellt i full enighet av 451 ombud under valkongressen för att manifestera den konsensus över partigränserna som följer SKR:s traditioner.
Eventuell dramatik pågick i kulisserna med kulmen i mitten av februari då Socialdemokraterna kunde meddela att Centerpartiet lockats över till en koalition S-C-MP-V som ny majoritet i SKR.
Konsensus viktigt för SKR
Betydelsen av konsensus lyftes av Anders Henriksson inför de församlade kongressombuden i Stockholm.
– Vi vet att när vi går tillsammans är vi som starkast. När kommuner och regioner talar med en röst så är det svårt att hålla emot, sade han enligt Dagens Samhälle för att sedan kräva värdesäkrade statsbidrag och mindre av riktade sådana.
Även den nya oppositionen är med på noterna. Regeringspartierna kommer att samarbeta under benämningen Borgerlig allians. Moderaten Peter Danielsson, tidigare ordförande, har valts till andre vice ordförande i SKR:s styrelse.
– Jag ser fram emot att fortsätta samarbetet tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna. Jag vill också värna den samsyn som finns mellan alla partier inom SKR att vi ska vara en stark röst för hela sektorn, säger Peter Danielsson i en presskommentar där han nämner ekonomin och kompetensförsörjning som särskilt viktiga frågor under den nya, fyraåriga mandatperioden.

Tunga regionpolitiker tar plats
SKR-valen vittnar överlag om att ledande regionpolitiker vill vara med och styra organisationen.
I den nyvalda styrelsen med 21 ordinarie ledamöter återfinns fyra RSO: Peter Olofsson, Västerbotten, Helen Eliasson, VGR, Carl-Johan Sonesson, Skåne, och Mikael Johansson, Kronoberg,
Dessutom är Irene Svenonius, fram till valet RSO i Stockholm, ledamot och som ersättare finns ytterligare fyra RSO, bland dem Stockholms Aida Hadzialic.
Den nya styrelsen har i sin tur beslutat om ledamöter i SKR:s olika delegationer och beredningar.
I sjukvårdsdelegationen sker en växling av topposterna: Anna-Lena Hogerud blir ny ordförande efter att ha varit vice, moderaten Marie Morell, Region Östergötland, kliver ner till uppdraget som vice ordförande.

Delegationen har fått en allt större tyngd genom sitt ansvar inom SKR för de överenskommelser med regeringen som blivit en allt tydligare del av svensk vårdpolitik, exempelvis satsningen på god och nära vård som blev klar i januari och där regeringen skjuter till 6,4 miljarder kronor.
Socialdemokraternas nya styrkeposition inom SKR är en effekt av framgångar i valen till kommuner och regioner.
I en särskild rapport har SKR analyserat valresultatet. Regionvalen ledde till stora skiftningar med nya styren i 12 av 21 regioner och 13 olika politiska konstellationer i de olika politiska ledningarna.
Socialdemokraterna leder 13 regioner efter valet, Moderaterna 8. 12 regioner styrs i minoritet. 27 procent av alla regionfullmäktigeledamöter är nyvalda.