Nej till så kallad generisk förskrivning, det vill säga att det på recepten ska stå substansnamn och inte varunamn på det förskrivna läkemedlet. I stället föreslår Läkemedelsverket förändringar som är tänkta att stärka patientsäkerheten vid generiskt utbyte. Myndigheten förespråkar dock bättre information om substansnamn och att läkare och farmaceuter ska använda substansnamn i samtalen med patienter i vården och på apotek.
För ett år sedan fick Läkemedelsverket i uppdrag från regeringen att utreda förbättringar av patientsäkerheten i samband med generiskt utbyte av läkemedel på apoteken. En del av uppdraget innebar att myndigheten skulle utvärdera om generisk förskrivning kan förbättra patientsäkerheten.
Läkemedelsverket skulle utifrån sin
utredning lämna förslag om Sverige ska införa generisk förskrivning och svaret blev alltså ett nej i den delen.
Norge tillämpar en frivillig generisk förskrivning sedan 1975 och det står för 1-2 procent av recepten. Finland har också en frivillig generisk förskrivning (sedan 1996). Även här svarar generisk förskrivning för 1-2 procent av recepten. I Nederländerna finns frivillig generisk förskrivning sedan 1980-talet. I Storbritannien ingår generisk förskrivning i läkarutbildningen och den utgår mer än 80 procent av förskrivningen.
Svårt mäta effekten
Kunskaper om hur generisk förskrivning skulle påverka patientsäkerheten saknas, bland annat på grund av svårigheten att skilja effekten av generisk förskrivning från effekten av andra åtgärder som exempelvis generiskt utbyte, konstaterar Läkemedelsverket och avstyrker därför en sådan förändring i Sverige.
I sin utredning uppskattar myndigheten att ett införande av generisk förskrivning skulle kosta 150-200 miljoner kronor och att det skulle ta tre till fem år att genomföra. Vidare skulle generisk förskrivning innebära systemförändringar i samtliga stödsystem som hanterar information om läkemedel på lokal och nationell nivå.
Myndigheten menar att flera av de förväntningar och önskemål som finns bland dem som förespråkar generisk förskrivning kan uppnås med ett ”generiskt förhållningssätt”. Det innebär till exempel att substansnamnet förekommer i förskrivarens och farmaceutens dialog med patienten och att läkemedelslistor har både varu- och substansnamn.
Bilder
Bild RX. Foto: IStockPhoto (omfattas inte av CC. All rights reserved)