LIF BB 2009 118Brist på sjuksköterskor är ett växande problem för sjukvården i många länder. Växande efterfrågan och stora pensionsavgångar är en utmaning för många OECD-länder. Det framgår av rapporten ”Health at a glance” som nyligen har publicerats med data och jämförelser om sjukvården i de 34 medlemsländerna. Sjuksköterskor och läkare är centrala yrkeskategorier i sjukvården. Av rapporten framgår att olika OECD-länder valt olika sätt att möta befolkningarnas medicinska behov. Brist på sjuksköterskor är ett problem i många OECD-länder och bristen förväntas förvärras framöver i takt med dels ett växande behov av sjuksköterskor, dels på grund av stora pensionsavgångar. Många länder har utökat antalet utbildningsplatser för sjuksköterskor för att möta den växande efterfrågan. Under 2011 blev i genomsnitt 43 nya sjuksköterskor per 100 000 invånare examinerade inom hela OECD. Flest nya sjuksköterskor redovisas för Korea, Slovenien och Danmark med respektive 95, 82 och 78 nya sjuksköterskor per 100 000 invånare. Sverige låg under OECD-genomsnittet med 38 nyutbildade sjuksköterskor per 100 000 invånare. Allra lägst låg Tjeckien, Israel och Mexiko med 17, 11 respektive 11 nya sjuksköterskor per 100 000 invånare.

Tre sjuksköterskor på en läkare

För hela OECD rapporteras 8,8 aktiva sjuksköterskor per tusen invånare. Sverige ligger med 11 sjuksköterskor per tusen invånare något över genomsnittet. Schweiz, Danmark och Belgien har högst andel sjuksköterskor; 15-16 per tusen invånare. Lägst andel har Sydafrika, Indien och Indonesien med 1 sjuksköterska per tusen invånare. Kvoten mellan antalet sjuksköterskor och läkare är 2,8 för hela OECD. I Japan, Indonesien och Danmark går det cirka 4,5 sjuksköterskor på en läkare. I Turkiet finns lika många av båda yrkesgrupperna medan det i Brasilien och Grekland finns fler läkare än sjuksköterskor. I Grekland går det två läkare på en sjuksköterska.

Grekland satsar på läkare

I hela OECD finns i genomsnitt 3,2 aktiva läkare per tusen invånare. Grekland har i särklass störst andel läkare, 6,1 per tusen invånare närmast följt av Ryssland med 5,0 och Österrike med 4,8 per tusen invånare. Rapporten infogar en kommentar att den grekiska siffran även innefattar läkare som inte har direkt kontakt med patienter såsom forskare, chefer och utbildare. Lägst andel läkare har Sydafrika, Indien och Indonesien med 08, 0,7 respektive 0,2 läkare per tusen invånare. Sedan år 2000 har Australien, Storbritannien och Grekland haft den största ökningen av antalet läkare.

Läkarna blir allt äldre

Medelåldern bland läkare inom OECD-länderna ökar. År 200 var en femtedel 55 år eller äldre. År 2011 hade andelen ökat till en tredjedel – Sverige låg på genomsnittet inom OECD. Den allmänna trenden är att antalet specialister ökar snabbare inom läkarkollektivet än allmänmedicinare (primärvårdsläkare). Genomsnittet för OECD är 30 procent. Sverige tillhör länderna med lägst andel allmänmedicinare (under 20 procent). Australien, Portugal och Irland har högst andel allmänmedicinare (runt 50-60 procent).

Svenskarna träffar sällan sin doktor

Svenskarna tillhör dem inom OECD som i lägst omfattning träffar läkare. Under 2011 träffade genomsnittssvensken läkare tre gånger under ett år. Färre läkarbesök per invånare görs bara i Mexiko, Brasilien och i Sydafrika. Flest årliga läkarbesök görs i Sydkorea och Japan: 13 besök per år och invånare. Genomsnittet för hela OECD är drygt sex läkarbesök per år. Svenska läkare träffar minst antal patienter under ett år, cirka 800. Även läkare i Schweiz, Mexiko och Finland träffar få patienter. En förklaring som gäller Sverige och Finland är att här har sjuksköterskor och andra yrkeskategorier en stark ställning i primärvården vilket minskar behovet av läkarkonsultationer. Genomsnittet för OECD är att en läkare träffar cirka 2400 patienter per år. Högst antal patientbesök har läkare i Turkiet, Japan och Korea. I genomsnitt träffar en koreansk läkare 6500 patienter om året.
Detta är den andra i en serie artiklar baserade på OECD-rapporten ”Health at a glance”. Den första innehåller en övergripande beskrivning av hälsoläget i medlemsländerna. I en Opinionsartikel diskuteras ”Medicinska resultat i världsklass – hur når vi dit?

Bild

Läkare och sjuksköterskor i korridor. Foto: LIF, Gunnar Menander (omfattas inte av CC. All rights reserved)