Den globala produktionen av vaccin mot covid-19 ökar kraftigt. Men fördelningen är ännu ojämn, och i många länder utgör logistik och distribution betydande problem. Här pågår vaccination i Johannesburg, Sydafrika.

11,2 miljarder doser av covidvaccin har producerats under 2021, något som resulterat i den största vaccinationskampanjen någonsin i mänsklighetens historia. I snitt har omkring 46 procent av befolkningarna i världen nu fått två doser av något av covidvaccinen, visar siffror från Our World in Data. Men fördelningen av vaccin är fortsatt ojämn – i flera afrikanska länder har färre än 10 procent fått dubbla doser.

Thomas Cueni
Thomas Cueni

Om antalet producerade vaccindoser är en triumf för vetenskapen, så är den globalt ojämlika vaccinfördelningen ett misslyckande, sade Thomas Cueni, generaldirektör för IFPMA, den globala organisationen för läkemedelsbranschen, vid den sista pressträffen för 2021.

– Samarbetet mellan vaccintillverkare, innovatörer och bioteknikföretag har varit en nyckelfaktor för att nå det här nästan ofattbara målet att producera 11,2 miljarder doser. Men att världen misslyckats med att fördela vaccindoserna jämlikt är generande och skamligt, och fördelningen måste bli bättre under 2022, sade Thomas Cueni.

Svårt få ut vaccin i låginkomstländer

Även om en del av exporthindren undanröjts under året så har tillfälliga produktionsproblem, emellanåt långsamma regulatoriska tillståndsprocesser och så kallad vaccinnationalism satt käppar i hjulet – rika länder har inte delat med sig tillräckligt mycket. Covax-initiativet, som har till uppgift att snabba på fördelningen till medel- och låginkomstländer, har heller inte levt upp till målet att distribuera 1,2 miljarder doser – hittills har omkring 700 miljoner nått fram.

Men Thomas Cueni påpekade också att det inte bara handlar om att flyga in vaccindoser till olika länder – det behövs också initiativ för att hjälpa till med logistik och distribution inom nationerna som tar emot. I flera afrikanska länder har det gått långsamt att nå ut. Det beror till exempel på att vaccinationscentraler inte finns tillgängliga överallt. Fattiga människor har inte råd att sitta flera timmar på buss och sedan stå i kö en halv dag för att få sin spruta i armen.

Ett annat problem är den korta hållbarhetstiden på vaccinen – i snitt sex månader. När rika länder donerar kan halva hållbarhetstiden ha gått, och om vaccinationskampanjen går trögt i ett land kan det leda till att doser till slut måste kasseras.

– Vi behöver att slags socialt kontrakt, som säkrar upp att vaccinen verkligen når fram i tid till de som är i mest behov – framförallt vårdpersonal i frontlinjen och de sköra i befolkningen, sade Thomas Cueni.

Modifiering kan påverka produktion negativt

När nu den nya virusvarianten omikron accelererar runtom i världen, är frågan om modifierade vaccin på tapeten. Om de befintliga vaccinen inte fungerar så bra på den nya virusvarianten, kan de behöva modifieras för att nå en högre skyddseffekt. En sådan modifiering kan leda till att vaccinproduktionen totalt påverkas negativt, visar en beräkning från Airfinity – ett dansk-brittiskt företag som samlar in och analyserar globala hälsodata.

– Om hälften av vaccinproduktionen leds om till variant-specifika vaccin så kommer det att få en omfattande påverkan på den globala tillverkningen, eftersom det tar tid att ställa om, sade Rasmus Bech-Hansen, vd för Airfinity.

Men han poängterade samtidigt att det finns ljuspunkter. Även om rika länder ger boosterdoser till de vuxna i befolkningarna så kommer det ändå att finnas ett överskott att donera till fattiga länder. Donationerna har också ökat en del under hösten. Att det finns flera nya covidvaccin i pipe-line är enligt Rasmus Bech-Hansen ytterligare ett gott tecken för en mer jämlik fördelning under 2022.

Sai Prasad
Sai Prasad

Dessutom är innovationskraften god i såväl medel- som låginkomstländerna, påpekade Sai Prasad, vd för den indiska vaccintillverkaren Bharat Biotech och ordförande för utvecklingsländernas nätverk DCVMN.

– Flera av bolagen inom vårt nätverk arbetar med att utveckla mRNA-vaccin, och det finns nu en unik möjlighet att börja med tillverkning av covidvaccin i Afrika – det är något som vi på Bharat Biotech överväger. Såväl Pfizer som Moderna är ju också igång med satsningar i Sydafrika och Rwanda, sade Sai Prasad.

”Det är politiken som misslyckats”

Under pressträffen fick deltagarna flera frågor om varför man inte släpper på patenten, och om det inte är så att vaccintillverkarna egentligen är de som ligger bakom den ojämlika fördelningen av vaccin – genom att först ha tecknat kontrakt med de rika länderna. Michelle McMurry-Heath, vd för den världsomspännande bioteknikorganisationen BIO, svarade att det globala samarbetet inom forskar- och tillverkarvärlden lett till att vaccintillverkningen kunnat skalas upp. Rätt väg att gå är att fortsätta dela med sig av kunskap om teknologier, know-how och att utbilda specialister – inte att ta bort innovationskraften genom att skippa patent, menar hon.

Michelle McMurry-Heath
Michelle McMurry-Heath

– Det är inte vetenskapen som misslyckats, det är politiken som gjort det – det är något vi måste tala klarspråk om. Kvarvarande handels-, export- och importhinder måste bort om vi ska lyckas få en jämlik fördelning av vaccinen i världen. USA:s exportrestriktioner ledde till att vaccintillverkarna i landet blev bakbundna, sade Michelle McMurry-Heath.

Det hon syftar på är den amerikanska federala lagen DPA – Defense Production Act – som i korthet innebär att den amerikanska befolkningen ska prioriteras i nationella nödlägen. Regleringarna i DPA har lett till att det varit mycket svårt att exportera och donera vaccindoser, och de amerikanska vaccintillverkarna har själva tidvis haft problem med att få in råmaterial till produktionen.

De regulatoriska myndigheterna har under 2021 hjälpt till med att underlätta tillverkningen av godkända vaccin. EMA – Europeiska Läkemedelsmyndigheten – meddelade till exempel i förra veckan att myndigheten förordar en 50-procentig uppskalning av Modernas vaccin Spikevax på anläggningen Rovi i Madrid i Spanien. Förändringen innebär att ytterligare 25 miljoner vaccindoser kan tillverkas varje månad – dessa ska enligt planerna användas både inom EU och skeppas vidare genom Covax. EMA har också godkänt en ny tillverkningsenhet i franska Marcy-l´Etoile för Janssens covidvaccin.

Bild 4.png

Global vaccinproduktion under 2021, fördelad på tillverkare. Produktionen har dominerats av vacciner från AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, samt de kinesiska Sinopharm och Sinovac. Källa: Airfinity. (Klicka för större bild)

Bild 5.png

Global produktion under 2021 fördelad på tillverkningsländer. Produktionen domineras av Kina, EU, Indien och USA. Källa: Airfinity. (Klicka för större bild).