Produktionen av vacciner mot covid-19 ökar snabbt inom EU. Men ännu finns begränsande handelshinder.

För ett par månader sedan låg EU långt efter USA, Storbritannien och Israel. Leveranserna av covidvaccinen gick trögt och likaså själva vaccinationskampanjen i medlemsländerna. Nu ser läget annorlunda ut

Produktionen av såväl komponenter till covidvaccin som vaccindoser inom unionen har ökat. Det amerikanska bioteknikföretaget Moderna har precis skrivit avtal med det schweiziska bolaget Lonza om produktion på en fabrik i Holland. Avtalet kommer, enligt Moderna, att bidra till 300 miljoner doser av det uppdaterade boostervaccin (mot virusvarianterna) som bioteknikföretaget tagit fram, skriver nyhetstjänsten Politico.

Sedan tidigare finns ett avtal mellan Moderna och spanska Rovi om tillverkning, och det amerikanska bolaget arbetar också med franska Recipharm som sköter slutsteget med fill/finish i produktionsprocessen. Sammantaget räknar Moderna med att kunna producera 600 miljoner vaccindoser inom EU under 2021, och lika många varje år framöver.

Enligt avtal med EU-kommissionen ska Moderna leverera 150 miljoner vaccindoser i år, och det finns en option på ytterligare 150 miljoner för 2022.

Förra veckan godkände också den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ännu en tillverkningsenhet för Pfizer/Biontech i belgiska Puurs. I maj slöt EU-kommissionen och Pfizer/Biontech avtal om ytterligare 1,8 miljarder vaccindoser fram till 2023.

Bengt Mattson
Bengt Mattson

Också tyska Curevac har börjat säkra upp sin produktionskapacitet – bolaget kommer sannolikt att få sitt mRNA-vaccin godkänt av EMA inom kort. Under hela våren har Curevac arbetat med att bygga upp ett nätverk av tillverkare och komponentleverantörer i Europa, och räknar med att kunna producera 300 miljoner vaccindoser inom unionen under 2021.

– Det är bra att vaccinproduktionen ökar, det är rätt utgångspunkt. Men för att vaccinproduktionen ska kunna flyta på krävs också att de handelshinder och exportrestriktioner som funnits och fortfarande finns för insatsvaror till produktionen tas bort. Vissa länder, och där har USA varit mest besvärligt, har exporthinder som stoppar upp vaccinproduktionen, säger Bengt Mattson, expert för läkemedelsförsörjning och vacciner vid Lif.

Fritt flöde sårbart

I normala fall produceras det mycket vaccin i Europa, och i ett icke-pandemiskt läge är tillverkningen oftast problemfri – även om komponenter måste skickas från andra delar av världen och olika steg i tillverkningsprocessen görs utanför EU. Men ett system med ett fritt flöde av komponenter och råmaterial över gränserna blir sårbart under en pandemi, när alla länder vill åt covidvaccinen.

Thierry Breton
Thierry Breton

Därför har Thierry Breton, EU-kommissionär med ansvar för den inre marknaden, sedan i mars vallfärdat till ett otal fabriker runtom i EU för att uppmuntra industrin att satsa på både tillverkning av komponenter och produktion av vaccin. Samma månad lovade han på en presskonferens att en ökad produktionskapacitet inom EU skulle resultera i att mellan 2 och 3 miljarder doser vaccin tillverkas i unionen innan årets slut. Vallfärden tycks ha gett resultat. I juni år finns det 53 tillverkningsenheter i Europa – mot cirka ett dussin i januari, skriver Politico.

För några dagar sedan var Thierry Breton på besök i Litauen. Efter att ha besökt flera fabriker som producerar komponenter till mRNA-vaccinen sade han att litauiska företag också borde kunna tillverka vaccin.

– Det är förstås inte mitt beslut utan upp till företagen. Men efter att ha sett den höga kvaliteten i arbetet som görs med komponenterna här så skulle jag säga att det finns en god möjlighet att ta ett steg till och börja tillverka även själva vaccinen, sade Thierry Breton till The Baltic Times.

Mer kan doneras via Covax

Den ökade vaccinproduktionen inom EU leder sannolikt till att unionen kan donera mer doser till Covax, initiativet som arbetar med att köpa in och fördela vaccindoser i låg- och medelinkomstländer. Att låginkomstländerna i världen får tillgång till vaccin är ett måste för att pandemin ska få ett slut, det konstaterar nu inte bara WHO utan också många av världens regeringar. Hittills har det varit stora skillnader mellan rika länder när det gäller viljan att exportera och skänka vaccindoser. USA har bara exporterat 7,5 miljoner vaccindoser och lovat donera 80 miljoner till Covax. EU har i sin tur exporterat 143,8 miljoner vaccindoser, och har gått med på att skänka 100 miljoner doser till Covax.

Indien, som bland annat producerar Astra Zenecas vaccin på licens, har drabbats hårt av USA:s exportrestriktioner – det råder stor brist på råvaror till produktionen. Eftersom landet drabbats av en förödande smittspridning och hundratusentals dödsfall under pandemins senaste våg har den indiska regeringen fattat beslutet att stoppa exporten av vaccin.

– Även om det är olyckligt så kan man på sätt och vis förstå att Indien, med de stora problem de har, inför exportförbud för de vaccin som produceras i landet. Men det är också beklämmande att se att de länder som kommit väldigt långt med sina vaccinationer inte ens delar med sig av doser som de inte kommer att använda, säger Bengt Mattson.

Branschorganisationer för läkemedels- och bioteknikföretag har lagt fram ett fempunktsprogram för hur fördelningen av vaccin över världen skulle kunna gå till. Det handlar om såväl att försöka arbeta för att fler länder med överskott av vaccin delar med sig som att skala upp vaccinproduktionen och skynda på utvecklingen av vaccin mot virusvarianter.

– De här åtgärderna har en direkt positiv koppling till ökad tillgänglighet till covid-19-vaccin globalt, till skillnad från det förslag som diskuterats bland annat inom WTO – om ett slopande av patentskyddet, säger Bengt Mattson.