Johan Carlson

Vårdmyndigheterna 2016I regleringsbrevet för 2016 har Folkhälsomyndigheten fått nya och omfattande uppdrag inom områdena psykisk ohälsa och självmord. Myndigheten har tidigare fått en reduktion på 11 miljoner kronor till följd av beräknade rationaliseringar i samband med sammanslagningen för två år sedan. I gengäld har regeringen tillfört medel för nya uppdrag och uppgifter. Resultatet blir att förvaltningsanslaget ligger i stort sett oförändrat i jämförelse med tidigare år. – Uppdragen syftar till nationell samordning och kunskapsstöd, bland annat till landstingen, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Under kommande budgetår ska Folkhälsomyndigheten arbeta med kunskapsstöd när det gäller det nationella suicidförebyggande arbetet. Arbetet fokuserar framförallt på att bygga upp en långsiktig samverkansstryktur på nationell nivå. Under 2014 dog fler än 1 500 personer av suicid i Sverige. Sett ur ett internationellt perspektiv ligger Sveriges självmordstal på ett EU-genomsnitt, och under de senaste 15 åren har antalet självmord minskat med cirka 20 procent i Sverige, liksom i större delen av EU. Den positiva trenden gäller dock inte ungdomar och unga vuxna, självmorden har legat på samma nivå under en längre tid. För män i åldrarna 15–44 år är suicid den vanligaste dödsorsaken, och för kvinnor i samma åldersgrupp är suicid den näst vanligaste dödsorsaken efter cancer.

Förebyggande inom psykisk hälsa

Folkhälsomyndigheten ska även bygga upp och samordna kunskapsstyrningen när det gäller det förebyggande arbetet inom området psykisk hälsa. I studien ”Skolbarns hälsovanor” uppger många barn mellan 11 och 15 år att de har återkommande psykiska och somatiska besvär. De vanligaste besvären är svårigheter att somna (31 procent), vara irriterad (28 procent) och att känna sig nere (19 procent). Cirka 17 procent har huvudvärk och 12-13 procent uppger att de har mag- eller ryggont. Bland vuxna lever cirka en miljon svenskar i arbetsför ålder med någon form av psykisk ohälsa. Risken att drabbas är högre för kvinnor än för män. Bland vuxna är det vanligast att lida av trötthet, följt av sömnbesvär och ångest. Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige och utgör 40 procent av de totala sjukskrivningskostnaderna.

Utbrott av smitta komplicerar planeringen

För två år sedan slogs Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut samman till Folkhälsomyndigheten. Myndigheten arbetar för en bättre folkhälsa genom att följa hälsoläget, utvärdera olika folkhälsoinsatser, förebygga sjukdomar och stödja smittskyddsarbetet. – Ansvarsområdet är mycket brett. Folkhälsomyndighetens stora utmaning är att hitta en balans mellan olika uppgifter. Förutom de särskilda regeringsuppdragen, styrs mycket av verksamheten, särskilt smittskyddet och laboratorieverksamheten, av externa faktorer som exempelvis utbrott, och det komplicerar planeringen av verksamheten, säger Johan Carlson. Bland övriga uppdrag för myndigheten finns att stödja landstingen i arbetet med att erbjuda hälsoundersökningar till asylsökande, enligt ett beslut som togs av regeringen i december 2015. Myndigheten ska även göra en kartläggning och analys av behoven av vaccinationer hos asylsökande.