LIFmöte 20141106, huvudbild_mindreSedan valet råder en ny politisk situation där många landsting inte har någon tydlig majoritet för vare sig de rödgröna partierna eller allianspartierna. På ett möte i Stockholm den 6 november arrangerat av LIF, de forskande läkemedelsföretagen, gav Anna Starbrink (FP) och Dag Larsson (S) sin syn på de viktigaste frågorna för Stockholms läns landsting, SLL. Ett hotfullt moln under uppsegling är att landstinget går mot stora ekonomiska underskott de närmaste åren. Under förra mandatperioden styrde den borgerliga alliansen med en betryggande majoritet i Stockholms läns landsting. Tillsammans hade allianspartierna 85 av de 149 mandaten i landstingsfullmäktige. Efter valet behåller allianspartierna makten i SLL, men nu i minoritetsställning. Sverigedemokraterna valdes in för första gången och har nu i teorin en vågmästarställning med sina 9 mandat. Allianspartierna samlar 72 mandat, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har totalt 68 mandat. Under föregående mandatperiod var Filippa Reinfeldt (M) sjukvårdslandstingsråd. Efter valet har den posten övertagits av Anna Starbrink (FP). En nyordning är att landstinget för första gången – och först i Sverige – får ett innovationslandstingsråd: Daniel Forslund (FP). Torbjörn Rosdahl (M) fortsätter som finanslandstingsråd.

Vill att regeringen ser på kvalitet

Anna Starbrink
Anna Starbrink
Eftersom regeringen numera är rödgrön förväntar sig Anna Starbrink förslag som riktas mot den icke offentligt drivna hälso- och sjukvården – Jag tycker det är tråkigt att regeringen är så ensidigt fokuserad på ägarfrågor och ägnar så lite kraft åt kvalitet i vården. En viktig fråga för oss är att de som bor i Stockholms län ska fortsätta kunna välja vårdgivare. 1,1 miljoner invånare i länet har valt en privat husläkare och 17 000 kvinnor har valt privatdriven mödravård. Men inskränkningar i vårdvalet skulle också drabba de totalt 160 000 personer i landet som arbetar inom privatdriven vård och omsorg, sade hon. Vårdval är viktigt och Anna Starbrink kommer att arbeta för att dels bibehålla de vårdval som finns idag, dels vidga vårdval till fler områden.

Framtidens IT en ödesfråga

Inom framtidens sjukvård är utformningen av IT-systemen något av en ödesfråga. – Dåliga IT-system är stressande och det värsta arbetsmiljöproblemet. Så säger många medarbetare till mig. Vi ska se om vi kan snabbskrota de sämsta systemen. Det handlar både om bättre arbetsmiljö och om kvalitetsutveckling av vården, sade Anna Starbrink. Att den svenska vården har varit restriktiv med att ta till sig nya läkemedel och metoder tror Anna Starbrink är en kulturfråga. – Det är svårt att ändra gamla mönster, men det är nödvändigt. Det finns med i vårt arbete med Framtidens hälso- och sjukvård. Dagens ersättningsmodeller är inte riggade för innovationer, men förändring i en sådan riktning finns också med i det arbetet, sade hon.

Styre i minoritet

Dag Larsson
Dag Larsson
Efter valet i september 2014 råder ett komplext nytt politiskt läge, konstaterade Dag Larsson, sjukvårdslandstingsråd (S) i opposition i SLL. Regeringen ska agera utifrån en minoritetsställning och detsamma gäller för styret av de flesta landsting. SLL är därmed i gott sällskap. Alla sitter nu och funderar på framtiden. Stockholms läns landsting har länge haft en bra ekonomi, god sysselsättningsnivå och kraftigt stigande skatteintäkter. Men under de kommande åren ser det bekymmersamt ut. – Landstingsdirektören Toivo Heinsoos budgetunderlag ger mig ont i magen. Visserligen fortsätter skatteintäkterna att öka, men kostnaderna ökar betydligt mer. Vi har kraftigt stigande kostnader, inte minst för personalen, men också sjunkande produktivitet och 350 vårdplatser står tomma på grund av att vi inte lyckas få till organisationen, sade Dag Larsson.

Stora underskott hotar

Om utvecklingen fortsätter måste SLL redan 2017 genomföra dramatiska besparingar eller mycket stora skattehöjningar. Enligt Toivo Heinsoos beräkningar kommer sjukvården i SLL år 2020 ha ett underskott på 6 miljarder kronor. – Jag är bekymrad eftersom jag brinner för en offentligt finansierad sjukvård. Det är ett fantastiskt system i Sverige där vi försöker att gemensamt organisera sjukvården efter behov. Men plus och minus måste gå ihop för annars kommer andra lösningar att tränga sig på, sade han. Han talade för breda blocköverskridande lösningar för att bromsa ökningen av kostnaderna och göra något åt personalsituationen. Ett problem är att det finns många läkare och sjuksköterskor som väljer att arbeta någon annanstans än i den offentligt finansierade vården.

Läkemedel i kläm

Dag Larsson betonade att läkemedelskostnaderna inte är ett bekymmer för landstinget. Men han ser en risk att nya läkemedel kan komma i kläm mot bakgrund av de skenande kostnaderna på andra områden, och genom att kostnadsansvaret för läkemedel är decentraliserat ut på klinikerna. – Detta är ett strategiskt problem. Svensk sjukvård är allt sämre på att introducera nya läkemedel och det tycker jag som företrädare för allmänheten inte är bra. Vi måste hitta nya sätt att uppmuntra användning av nya läkemedel. Landstinget ska även uppmuntra innovation, forskning och utveckling. Jag ska prata med allianspartierna om att SLL frisätter pengar för nya läkemedel i budgeten vid sidan av den vanliga budgeten, sade han.

Landsting och regioner ska göra rätt saker

Dag Larsson beskriver sig som en pragmatiker. Han försvarar det kommunala/regionala självstyret men anser att man ibland ägnar sig åt fel saker. – Hanteringen av nya läkemedel är ett skandalmässigt exempel. Det är bedrövligt att man ska tvingas åka till ett annat landsting än där man bor för att få exempelvis nya cancerläkemedel. Där borde staten gå in och styra upp mycket hårdare, sade han. Å andra sidan menade han att det är fullt rimligt att medborgarna regionalt får bestämma hur man organiserar vården i Jämtland eller Stockholm. Samtidigt är han för vårdval. – Att jag skällt på hur vårdvalet i primärvården utformats i Stockholm innebär inte att jag vill avskaffa vårdvalet. Tvärtom har vi socialdemokrater tillstyrkt en hel del vårdval även inom specialistvården, sade Dag Larsson.

Bilder

Mingelbild, Anna Starbrink och Dag Larsson. Foto: LIF, Jan Ström (CC BY-NC-ND 3.0)