Mats Eriksson (m), regionråd i Halland

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström sade i en intervju i LIFe-time.se i fredags 8 april att den föreslagna indelningen i stora regioner är helt nödvändig för att hälso- och sjukvården ska klara framtidens utmaningar, exempelvis tunga investeringar i högspecialiserad vård och ett förändrat sjukdomspanorama med alltfler kronisk sjuka. Gabriel Wikström menade att regionfrågan är nödvändig framför allt ur ett sjukvårdsperspektiv. Mats Eriksson är av helt motsatt uppfattning.

– Vi har inte kunnat hitta något samband mellan stora regioner och goda vårdresultat. Ingen har heller kunnat presentera något sådant för oss i Halland. Däremot har vi själva ganska mycket på fötterna. Små och medelstora landsting som Halland, Jönköping, Kalmar och Östergötland ligger ofta mycket bra till när det gäller vårdresultat, säger Mats Eriksson.

– Men jag vill vara tydlig med att jag är för regioner i stället för landsting. Det är bra att folkvalda tar över uppgifter som ligger på länsstyrelserna, som vi gjort i Halland nu i fem år. Jag tycker att alla landsting borde bli regioner.

Mer fakta behövs

Mats Eriksson anser att det måste fram mer fakta i debatten om huruvida den nuvarande indelningen i 21 landsting ska överges för sex stora regioner. Att motivera en ny indelning av Sverige med behoven inom hälso- och sjukvården tycker han är felaktigt. De förslag som den statlige utredaren Måns Rosén lagt fram för centralisering av den högspecialiserade sjukvården kan utan större problem lösas genom avtal och lösare samarbeten mellan landstingen, menar Mats Eriksson.

– Vi arbetar redan över gränserna utan att det behövs några nya administrativa gränser inom dagens rikssjukvård, och i de sex sjukvårdsregionerna. Den regionala högspecialiserade vården utgör också pengamässigt en mindre andel av sjukvården, säger Mats Eriksson.

Att som Gabriel Wikström motivera större regioner med en nödvändig omställning av sjukvårdssystemet mot vård av personer med kroniska sjukdomar håller inte heller, menar han.

– Den omställningen handlar ju mycket mer om hur sjukvården samarbetar tillsammans med de primärkommuner man har i sin närhet. Vi har i Halland sex kommuner som vi har ett nära och framgångsrikt samarbete med. I en ny västsvensk region skulle vi få 71 kommuner vilket nästan är en fjärdedel av alla kommuner i Sverige. Det kommer inte fungera.

Ser du inga som helst fördelar med färre och större regioner?

– Om du frågar mig ser jag inga fördelar. Men vi i Halland har inga synpunkter på om andra vill starta större regioner. Det vill säga om det kommer underifrån. Vi är väldigt mycket emot att man från ovan ska trycka in oss i någon region.

– Jag är helt övertygad om att Halland även i fortsättningen kommer att förbli en egen region. Det blir ju i slutänden riksdagen som avgör detta, men vi kommer att jobba för vår sak så länge det bara är möjligt, säger Mats Eriksson.