Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson berättade om satsningen på fortsatt utveckling av precisionsmedicin i samband med ett besök hos Barncancerfonden med dess generalsekreterare Ola Mattsson.

I samband med ett besök hos Barncancerfonden berättade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson om satsningen på fortsatt utveckling av precisionsmedicin. Pengarna är avsedda för 2024 och betalas ut omedelbart. Hon lyfte fram det arbete som gjorts inom projektet GMS och det initiativ Barncancerfonden startade för några år sedan kring helgenomsekvensering av alla barn som diagnostiseras med cancer. Socialdepartementet har senare gått in och gett ekonomiskt stöd till projektet.

– Nu närmar vi oss en situation där vi är klinisk vardag med helgenomsekvensering av alla barn med cancer. Nästan alla regioner har infört det, vilket är fantastiskt, sade Acko Ankarberg Johansson vid besöket.

Dubblerar stöd till precisionsmedicin

Regeringen dubblerar nu sitt stöd till precisionsmedicin. Sjukvårdsministern menade att det ger förutsättningar för bättre diagnostik och behandling, och därmed även bättre uppföljning och rehabilitering. GMS får disponera 15 miljoner kronor i år för implementering av helgenomsekvensering av barn med sällsynta sjukdomar. 10 miljoner avsätts till precisionsdiagnostik vid kliniska studier, och 14,5 miljoner till nationell och internationell datadelning för att vidareutveckla precisionsdiagnostik. Dessutom tilldelas 10 miljoner kronor för Barncancerfondens projekt BrainChild.

– Vi breddar nu stödet för att möjliggöra för barn med sällsynta sjukdomar att få en helgenomsekvensering där det finns ett värde av detta, sade Acko Ankarberg Johansson.

BrainChild samlar datakällor

Projektet BrainChild som Barncancerfonden med startbidraget på 10 miljoner kronor nu kan dra igång handlar om att dra mer nytta av de stora hälsodatakällor som finns inom cancerområdet i Sverige. Ola Mattsson, generalsekreterare för Barncancerfonden, beskrev BrainChild som ett sätt att öka datadelningen och föra samman de unika datakällorna.

– Det som är unikt för Sverige är att vi har populationsbaserad data så vi har väldigt, bra källor. Barncancerfonden finansierar barntumörbanken som är en unik nationell infrastruktur. Vi finansierar även leukemidatabanken och det svenska barncancerregistret. Bara de källorna ger ett mycket stort värde. Och till det kan man lägga GMS sekvensering av barncancer, sade Ola Mattson.

– Vi hoppas att BrainChild ska kunna påskynda utvecklingen av hur vi kan dela data och hur vi kan använda den inom forskningen. Vi ser detta som en del av de nationella satsningar som regeringen gör. Vi kan visa vägen kring hur man kan skapa samarbeten och få infrastruktur på plats.

Barncancerfonden startade projektet för två år sedan genom en förstudie där 30 forskare från olika institutioner runt om i landet deltog. Med det nya stödet från regeringen kan arbetet med att skapa en plattform för datadelning inledas.

– Vi ser den här satsningen inte som ett enskilt stöd utan en tydlig signal om att regeringen vill att Sverige ska vara ledande i utvecklingen av precisionsmedicin. Då behöver vi den här typen av infrastrukturer. BrainChild kan komma att vara en precisions medicinsk databas i väntan på att vi får annan infrastruktur på plats, sade Ola Mattsson.

Richard Rosenquist Brandell
Richard Rosenquist Brandell

GMS: fler kan få precisionsdiagnostik

GMS ser mycket positivt på den samlade satsningen från regeringen. Det ger GMS möjlighet att fortsätta sitt arbete med att säkerställa att fler individer får tillgång till precisionsdiagnostik och individanpassad vård, behandling och uppföljning, anser GMS-chefen Richard Rosenquist Brandell. Han menar att pilotprojekten är mycket viktiga för en likvärdig implementering av precisionsmedicin i Sverige och ett gemensamt lärande.

– Dessutom kommer vi att få möjlighet att implementera precisionsdiagnostik för kliniska studier. Detta är en viktig pusselbit i Sveriges strävan och ambition att vara internationellt ledande i övergången till precisionsmedicin, säger Richard Rosenquist Brandell, i ett pressmeddelande.