Från vänster Helene Hellmark Knutsson, minister för forskning och högre utbildning, professor Claes-Fredrik Helgesson, Linköpings Universitet och Hans Winberg, generalsekreterare, Leading Health Care.
Låt inte mätdata styra vården
Hans Winberg
Slutna rum har öppnats
Under de senaste fem åren har det hänt en hel del i sjukvårdsdebatten. – Och jämför vi med hur det såg ut i slutet av 1990-talet är skillnaderna enorma. Då gällde komplicerade, infekterade och fördomsfulla relationer mellan de olika aktörerna. Men mer och mer sker diskussionerna inte längre i aktörernas slutna rum för olika aktörer utan de har i hög grad flyttat ut på allmänningen, säger Hans Winberg. Utvecklingen går från tron på ”den enda lösningen” och ”den enda aktören” till att lösningar ska växa fram i samspel mellan olika aktörer. – Men var och en måste börja med sig själv för att vi ska kunna skapa förändringarna tillsammans, betonar Hans Winberg.Då- och Nu-tänkande i tio korta punkter enligt Leading Health Care
Källa: ”Framtidens hälsa, vård och omsorg – Detta kommer debatten att handla om”, LHC 2014.
- Att vårda är att väga gott mot gott. Då: Vi får bäst vård om alla följer planen och prioriteringsordningen. Nu: vården kräver ständiga avvägningar mellan goda värden på alla nivåer.
- Ekonomi är mer än pengar. Då: ekonomi är pengar att fördela. Nu: resurshushållning. Pengar är bara ett sätt att beskriva värde.
- Olika kan inte behandlas lika. Då: Vårdprocesser kan standardiseras och det finns universella metoder för att effektivisera flöden. Nu: Optimal vårdprocess är individuell för varje patient.
- Se upp för mellanrummen! Då: Om alla gör ett bra jobb blir helheten bra. Nu: Det behövs både något som fogar ihop delarna för varje patient och någon som tar hand om helheten. Samverkan uppstår inte av sig själv.
- Mångstyrighet kräver bångstyrighet. Då: Ju mer detaljerat vi styr desto bättre sannolikhet att ambitioner uppfylls och efterlevs. Nu: Försök hitta balansen mellan att följa regler och att vara flexibel. Mer styrning kan leda till att krav motverkar varandra.
- Överstyrning ger underprestation. Då: Detaljerad mätning och uppföljning är nyckeln till bättre kvalitet. Nu: Att styra med detaljerade mätningar stjäl tid från uppdraget. Ekonomisk styrning ska inte göras utifrån detaljerade uppföljningssystem.
- Kontroll konserverar. Då: Goda lösningar åstadkoms av direktiv, riktlinjer och planer. Nu: För att nya idéer och innovationer ska spridas måste de kunna tas emot i verksamheten. Detaljstyrning av processer och metoder begränsar förmågan att ta emot och införliva nya lösningar.
- Förändring kan inte drivas isolerat. Då: Nya arbetssätt testas i väl avgränsade försök som ger bra kontroll, uppföljbarhet och tydligt mätbara resultat. Nu: Det behövs en successiv anpassning mellan försök och omgivning för att förändringen ska få fäste. Mål och medel förändras under resans gång.
- Sunt förnuft är inte trivialt. Då: Vi måste evidensbasera våra arbetssätt. Kunskapsstyrning är detsamma som riktlinjer och vårdprogram. Nu: Tyst kunskap och beprövad erfarenhet är en viktig del av god vård och omsorg och kan inte alltid systematiseras till formella regler.
- Stödsystem istället för störsystem. Då: Styrning finns för att ledningen ska se hur det gått och få kontroll. Nu: Styrsystem är verktyg för ett stöd i det dagliga arbetet och snabb lokal återkoppling.