
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson berättade vid en pressträff att regeringen fördelar cirka 3,7 miljarder till regioner och kommuner under 2025 för omställningen till god och nära vård.
Vid en pressträff konstaterade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson att det pågår mycket utvecklingsarbete i regionerna för att åstadkomma omställningen till god och nära vård med större tyngd i primärvården med bättre tillgänglighet och kontinuitet. Fler patienter kan ha en fast läkarkontakt. Men det går för långsamt.
– Utvecklingsarbetet pågår, men det behöver bli väldigt mycket bättre. Och framför allt måste basen, primärvården som regionerna ansvarar för, bli starkare och därför kan också statens pengar behövas, sade sjukvårdsministern.
Mer pengar jämfört med i fjol
Sedan 2019 har regeringar anslagit pengar till omställningen inom vården. I år fördelas närmare 3,7 miljarder kronor, varav 2,6 miljarder fördelas befolkningsmässigt till regionerna. Till kommuner anslås 750 miljoner och en särskild pott på 300 miljoner kronor går till utveckling av primärvård i landsbygd och glesbygd. Årets anslag är ungefär en halv miljard högre jämfört med i fjol.
– Omställningen till en god nära vård – samordnad, personcentrerad och med kontinuitet för patienterna – ligger fast. Vi behöver säkerställa att alla patienter får möjlighet till den och får del av den. Då behöver primärvården bli starkare och få fler medarbetare så att man kan ta hand om sina patienter på bästa sätt, sade Acko Ankarberg Johansson.
Genom en förordning får Socialstyrelsen i uppdrag att fördela pengarna till regioner och kommuner och att följa upp arbetet med omställningen, i första hand med regionerna.
– Bättre kontinuitet är prioriterat och fast läkarkontakt är en självklar det av det. Vi har ett riksdagsbeslut om att man som patient har rätt till det, och Socialstyrelsen har förtydligat att det innebär att ska läkare ha en rimlig arbetssituation behöver de ungefär ett 1 100 patienter per allmänläkarspecialist.
Kritik mot överenskommelser mellan staten och SKR
Sjukvårdsministern kommenterade också att regeringen nu ersätter den årliga överenskommelsen om god och nära vård med Sveriges kommuner och regioner, SKR, med en förordning och ett myndighetsuppdrag till Socialstyrelsen. Hon hänvisade till den utredning kring formerna för samverkan med regioner och kommuner som lades fram i fjol. Utredaren Lena Marcusson var kritisk till användningen av överenskommelser mellan staten och SKR. Dessa ger en ideell förening myndighetsliknande uppgifter som kan leda till oklarheter i ansvarsfördelningen och brist på insyn, eftersom SKR inte omfattas av offentlighetsprincipen.
– Det är ingen bra ordning att regeringen först lägger fram en proposition som beslutas av riksdagen, och att regeringen sedan förhandlar med en ideell organisation, en arbetsgivarorganisation som SKR är. Där någonstans kan det bli en förändring från riksdagsbeslutet. Man måste veta att det som beslutats i riksdagen också är det som genomförs på bästa sätt, sade Acko Ankarberg Johansson.
– Den här regeringen har uppfattningen att vi ska ha en tydligare och skarpare styrning av det som är nationella medel. Det som vi ger pengar till vill vi ska få effekt. Därför har vi lämnat ordningen med överenskommelser när det gäller primärvård, och även vårdkapacitet. Vi övergår till förordning som gör att det blir rakare och lättare att följa upp. Vi följer då upp med respektive region, inte med en sammanslutning som företräder tjugoen regioner, utan vi följer upp det tillsammans med respektive region. Det är en bättre ordning.
Ska man se övergången till en förordning som en tydlig markering, ett steg mot ökad statlig styrning av hälso- och sjukvården som framför allt Kristdemokraterna driver?
– Det är alldeles riktigt. Regeringen är överens om att vi vill se en skarpare styrning inom de här områdena. Men vi vill också ser mer av nationell styrning i allmänhet inom fler områden inom vården. Vi väljer då lite olika verktyg, och nu för god och nära vård är det förordning vi använder, sade Acko Ankarberg Johansson.