Tomas Salmonson, nyvald ordförande för CHMP.
Tomas Salmonson, nyvald ordförande för CHMP.

Att bidra till en intensiv debatt i sak men där klimatet är sådant att alla vågar säga sin mening. Det är en målsättning för Tomas Salmonson, nyvald ordförande för CHMP, den vetenskapliga kommittén för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Även om val till olika positioner inom läkemedels-Europa lett till oväntade resultat så får nog valet av Tomas Salmonson till ny ordinarie ordförande för CHMP ändå sägas vara förväntat. Sedan fem år har han varit vice ordförande och redan i april 2012 hoppade han in som vikarie då den tidigare ordföranden Eric Abadie avgick.

– Så jag har varit ordförande under fyra CHMP-möten, och det, tillsammans med mina år som vice ordförande, gav mig nog en fördel jämfört med den andre kandidaten i valet, säger Tomas Salmonson.

Tomas Salmonson är vald för en treårsperiod med en möjlig förlängning i ytterligare en treårsperiod. CHMP, Committee for Medicinal Products for Human use, är en vetenskaplig kommitté med ledamöter från EU-staterna plus Island och Norge. Dessutom ingår upp till fem experter som ska tillföra kompletterande kunskaper inom specifika vetenskapliga områden.

CHMP förbereder ärenden om godkännanden av nya läkemedel avsedda för människor, medan myndigheten EMA fattar de formella besluten.

”Alla ska känna sig trygga i diskussionerna”

Det vanligaste har varit att det är en läkare som är ordförande för CHMP, men med Tomas Salmonson vid rodret för kommittén tas posten över av en apotekare.

– Men det har ingen betydelse. Det är andra egenskaper som är viktigare. Min ledarfilosofi går ut på att skapa ett bekvämt klimat. Det är viktigt att alla känner sig trygga med att allt får sägas i diskussionerna. Jag vill bort från prestige, revirbevakande och otydlighet – utan att ge avkall på en hög professionalitet, säger Tomas Salmonson.

De utmaningar som väntar kommittén och Tomas Salmonson är flera. Internt i organisationen ser han ett stort arbete med integrering av ny lagstiftning inom området farmakovigilans, som innebär uppföljning av läkemedels säkerhet, bland annat med avseende på biverkningar.

Tomas Salmonson ser gärna att det växer fram en ny syn på hur man ska uppfatta exempelvis indragna läkemedel. Idag kan det ses som ett misslyckande, trots att det kanske borde betraktas på ett helt annat sätt:

– Tvärtom, tidig indragning av ett nytt läkemedel är en framgång för systemet – det fungerar. Med ett dåligt uppföljningssystem riskerar fler patienter att drabbas innan vi uppfattar signaler om biverkningar. I stället kan vi och företagen agera tidigare och driva forskningen och läkemedelsutvecklingen i en annan riktning, säger Tomas Salmonson.

”TLV förebild för tydligare kommunikation”

Utåt handlar det, enligt Tomas Salmonson, mycket om att göra EMA:s och CHMP:s arbete mer tydligt. Det räcker inte bara med hög kvalitet på det vetenskapliga arbetet. Lika viktigt är att kommunicera ut vad man håller på med.

– Det är jättebra att vi publicerar allt mer, att transparensen ökar. Men vi måste också bli mycket bättre på att formulera oss så att de som läser begriper det vi skriver. Vi behöver mer professionell hjälp. Och jag tycker att Sverige är ett föredöme när det gäller kommunikation, till exempel TLV, Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, säger Tomas Salmonson.

Bild

Tomas Salmonson, Foto: Läkemedelsverket (omfattas inte av CC. All rights reserved)