Ett nationellt vaccinationsprogram mot pneumokocker, kommer sannolikt att införas. Det blir det första nationella programmet riktat mot vuxna.

Vaccinering mot pneumokocker är en frågeställning som drivits under lång tid av många olika aktörer. Redan 2016 rekommenderade Folkhälsomyndigheten att regeringen skulle införa ett nationellt program för vaccinering av äldre och riskgrupper, men sedan dess har det varit tyst från regeringen. Förra hösten uppmanade Lif – de forskande läkemedelsföretagen och de tre stora pensionärsorganisationerna i en debattartikel att regeringen skulle införa ett nationellt vaccinationsprogram mot pneumokocker, samt även mot influensa.

Under våren har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att uppdatera sitt underlag vad gäller pneumokocker, och bedöma om ett särskilt vaccinationsprogram ska införas för alla över 75 år. Enligt myndighetens hälsoekonomiska utvärdering skulle ett nationellt program höja vaccinationsgraden, och därmed minska antalet fall av allvarlig sjukdom och död. Det skulle också vara samhällsekonomiskt kostnadseffektivt.

Första nationella vaccinprogrammet för vuxna

Förutsatt att regeringen följer rekommendationen från Folkhälsomyndigheten skulle detta i så fall vara första gången ett nationellt vaccinationsprogram införs i Sverige för vuxna. För barn ingår vaccination mot pneumokocker sedan 2009 i barnvaccinationsprogrammet. Den pågående vaccineringen mot covid-19 är inte formellt ett nationellt vaccinationsprogram utan betecknas som en enskild vaccinationsinsats.

Bengt Mattson
Bengt Mattson

Bengt Mattsson, vaccinexpert på Lif, menar att det inte är en dag för tidigt att införa vaccinationsprogrammet, även om han helst skulle ha sett att även de andra vaccinationer som rekommenderades av Folkhälsomyndigheten för fem år sedan infördes samtidigt.

– Vi inom läkemedelsbranschen förutsätter att regeringen den här gången följer myndighetens rekommendation och inför vaccinationsprogrammet så snart möjligt. Jag ser det som ett första steg som så snart möjligt bör följas av fler nationella program, som exempelvis influensavaccinering, säger Bengt Mattson.

Redan i dag erbjuds äldre i vissa regioner, men inte i alla, avgiftsfri vaccinering mot pneumokocker, liksom medicinska riskgrupper. Men vaccinationstäckningen är generellt ganska låg, och geografiskt mycket ojämn. Det finns heller ingen nationell statistik om pneumokockvaccination.

Ger högre vaccinationstäckning

– Det finns starka skäl till varför nationella vaccinationsprogram bör införas. De innebär att man i regionerna bygger upp en fungerande infrastruktur, exempelvis för kallelser, genomförande av vaccination, och uppföljning via nationella vaccinationsregistret, på samma sätt som för barnvaccinationsprogrammet. Det leder till bättre vaccinationstäckning som i sin tur minskar behoven av sjukhusvård, och minskar risk för förtida död, säger Bengt Mattson.

Lif skriver i ett remissvar på Folkhälsomyndighetens uppdaterade underlag att programmet mot pneumokocker kommer att behöva revideras under kommande år, mot bakgrund av den pågående utvecklingen av bredare och mer effektiva vacciner. Lif påtalar även vikten av uppföljning.

– Om regeringen nu slutligen inför det här vaccinationsprogrammet behövs också en tydlig plan för hur man ska nå den önskade täckningsgraden. Det är viktigt att man redan från början vet hur uppföljning av vaccinationstäckning, säkerhet och effektivitet kan ske via det nationella vaccinationsregistret, säger Bengt Mattson.