Votering i riksdagen. Foto: Melker Dahlstrand
Votering i riksdagen. Foto: Melker Dahlstrand
Under årets allmänna motionstid, då riksdagsledamöterna får ge förslag till vad riksdagen ska besluta, har 3245 motioner lämnats in, 45 fler än förra året. Av samtliga motionsyrkanden är det mer än 800 som berör vårdområdet. RIKSMÖTET 2012/13 Den allmänna motionstiden pågår från riksmötets början till femton dagar efter att regeringen lämnat sin budgetproposition till riksdagen. Under motionstiden får riksdagens ledamöter lämna in motioner om alla frågor som riksdagen kan besluta om. Anders Norin, biträdande kammarsekreterare vid riksdagen har läst alla årets motioner.
Anders Norin. Foto: Riksdagen
Anders Norin. Foto: Riksdagen
– I princip kan ledamöterna föreslå vad som helst i en motion där riksdagen har rätt att fatta beslut. Den enda begränsningen, och den är vi stenhårda på, är önskemål om att myndigheter och domstolar ska bedöma specifika ärenden på ett visst sätt, säger Anders Norin. Det är dock förhållandevis få motioner som kommer ända fram till ett beslut i den riktning motionären föreslår. Anders Norin berättar att under riksmötena 2002/03 – 2005/06 sade riksdagen sade ja till mellan 1,6 och 1,9 procent av motionerna. Därefter har andelen legat omkring 0,5 procent.

Utskotten hanterar motionerna

Varje motion hänvisas till något av riksdagens utskott för beredning. Motionsyrkanden om exempelvis vård- eller läkemedelsfrågor hänvisas till socialutskottet, som är det utskott som har fått flest i år, drygt 800. En mindre del hanteras av socialförsäkringsutskottet. Utskotten går igenom alla motionerna och föreslår hur riksdagen ska rösta om dem. Det har förekommit en debatt om att avskaffa allmänna motionstiden och istället ersätta den med möjligheter att lämna in motioner året runt. Så sent som år 2010 genomfördes en utredning som delade den uppfattningen. Men konstitutionsutskottet och riksdagen har dock hittills sagt nej till sådana förslag.

Ska motioner kunna lämnas hela året?

Även om den allmänna motionstiden finns kvar så har utskottens arbete med motionerna underlättats. Utskotten kan sedan några år till exempel behandla återkommande motioner i en förenklad ordning. – Det lämnas in motioner om att avskaffa motionstiden varje år. Argument som förts fram till stöd för ett avskaffande har bland annat varit att allmänna motionstiden tar mycket resurser i anspråk. Det blir en onödig stress och hets för partierna och utskotten, vilket kan leda till bristande kvalitet, och utfallet av motionerandet är dessutom dåligt i och med att endast någon procent av motionerna får bifall, säger Anders Norin.

Bilder

Votering i riksdagen; Melker Dahlstrand (omfattas inte av CC. All rights reserved) Anders Norin; Riksdagen (omfattas inte av CC. All rights reserved)