Vallokal_sedlar (1)Sjukvården tycks vara en fråga där medborgare och de politiska partierna går i otakt. I undersökning efter undersökning hamnar sjukvården i topp när medborgarna rankar de viktigaste politiska frågorna. Men samtidigt har inget av de nationella partierna en tydlig profil i sjukvårdsfrågan som uppfattas av väljarna. I flera undersökningar har webbtjänsten Vårdfrågan.nu visat att sjukvården är en mycket viktig fråga för svenska folket. I den enkät som gjordes i oktober 2013 svarade 75 procent sjukvården på frågan ”vilka politiska frågor tycker du är viktigast”. 70 procent svarade skola och omsorg och 64 procent sysselsättning/arbetslöshet/jobben. I Novus opinionsundersökningar är bilden likadan. Under fyra olika undersökningar under 2014 är sjukvården den politiska fråga som flest svenskar anger. Val 2014_2En liknande bild finns i de valundersökningar som genomförs i samband med val till riksdag, landsting och kommuner vart fjärde år. Dessa undersökningar görs i samarbete mellan Statistiska Centralbyrån och statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Rapporten efter det senaste valet, ”Åttapartivalet 2010”, skrevs av professorerna Henrik Ekengren Oscarsson och Sören Holmberg, statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Sjukvård i topp i väljarundersökningar

Sedan millennieskiftet har sjukvården legat på förstaplats både 2002 och 2010 och på andra plats vid valet 2006 i valundersökningarna. Väljarna fick efter valet svara på om det fanns någon sakfråga som var viktig för dem när det gällde deras val av parti. År 2010 svarade 37 procent ”välfärd/sjukvård” på den frågan. Närmast kom ”sysselsättning” med 31 procent och ”utbildning” med 26 procent. Särskilt högt kom sjukvården som viktig fråga för dem som röstat på Vänsterpartiet (53 procent) och Socialdemokraterna (52 procent). Lägst andel fanns bland dem som röstat på Folkpartiet (20 procent) och Moderaterna (25 procent).

Svag profil i sjukvårdsfrågan

Ett tecken på att riksdagspartierna inte har profilerat sig tydligt i sjukvårdsfrågan, enligt Vårdfrågan.nu, är att varannan väljare inte kan ange vilket parti de tycker har den bästa vårdpolitiken. Högst kommer Socialdemokraterna med 20 procent av väljarna och Moderaterna med 10 procent när frågan ställdes i oktober 2013. Sjukvården anses generellt vara en viktig fråga för väljarna, men det är ingen fråga som får väljarna att byta parti eller politiskt block, enligt valundersökningarna. När väljarna 2010 tillfrågades om anledningen till att de bytt parti spelade frågor om ekonomi, skatter, familjepolitik, näringspolitik och invandring en större roll. Inte heller tycks två andra angelägna sakfrågor för väljarna (sysselsättning och utbildning) väga tungt när det gäller funderingar om att byta parti i valet. Ett skäl till att engagemanget i sjukvården inte påverkar ens val av parti kan vara att partibytare ofta motiveras av kortsiktiga och kampanjrelaterade faktorer. I det senaste valet var invandringsfrågan en stor del av förklaringen till Sverigedemokraternas framgång då.

Sjukvård har en stigande trend

För en större version - klicka på diagrammet.
För en större version - klicka på diagrammet.
Ser man lite längre tillbaka på trenden är det helt klart att välfärd/sjukvård spelat en allt större roll för partivalet i svenska val (se diagram här intill), menar Henrik Ekengren Oscarsson. – Uppmärksamheten för komponenterna (vård, skola, omsorg) verkar variera mellan olika valrörelser; i vissa valrörelser blir det skola, i andra sjukvård och i en tredje barnomsorg. Den här gången (2014) har det blivit skolan av välfärdsområdena som kommit mest i fokus. Det finns ett slags mättnad, kanske, för hur många dimensioner av välfärdsfrågor som kan ta plats, säger han.
Henrik Ekengren Oscarsson
Henrik Ekengren Oscarsson
Analyserna i boken ”Nya svenska väljare” (Norstedts Juridik) av Henrik Ekengren Oscarsson och Sören Holmberg bygger på ett stort bakgrundsmaterial med intervjuer av svenska väljare sedan 1950-talet. Intervjuerna ingår inom det svenska Valforskningsprogrammet.

Bilder

"Vallokal sedlar" av Edaen - Eget arbete. Licensierad under Creative Commons Attribution 3.0 via Wikimedia Commons Diagram. LIF, Lotta Fogelström. Källa: Henrik Ekengren Oscarsson (omfattas inte av CC. All rights reserved) Henrik Ekengren Oscarsson. Foto: Ola Kjelbye (omfattas inte av CC. All rights reserved)