RapportBruttoförädlingsvärdet hos världens samlade läkemedelsproduktion är i samma storleksordning som Sveriges BNP. Tillväxten är snabbast i Asien och lägst i Nordamerika. Industrin sysselsatte 4,4 miljoner personer 2012. Flest anställda finns i Asien med Europa på andra plats. Detta är några uppgifter som finns samlade i en ny rapport från IFPMA, den internationella organisationen för läkemedelsbranschen. År 2012 var bruttoförädlingsvärdet 437 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 3,76 biljoner svenska kronor. Det är i samma storleksordning som Argentinas eller Sveriges samlade BNP, bruttonationalprodukt. Under perioden 2006-2012 ökade förädlingsvärdet med 6 procent per år. Läkemedelsindustrin svarade för 3,8 procent av världens tillverkningsindustriers bruttoförädlingsvärde. Bruttoförädlingsvärdet definieras som försäljningsvärdet på produktionen när man har räknat bort kostnader för inköp av råvaror och tjänster som behövs för produktionen.

Asien dominerar

Två tredjedelar av alla anställda arbetar i Asien, 3 miljoner av totalt 4,4 miljoner anställda. Det motsvarar samtliga antalet anställda personer i ett land som Belgien. Europa kommer tvåa med cirka 0,75 miljoner anställda i läkemedelsindustrin. I Nordamerika arbetar 0,27 miljoner personer i läkemedelsindustrin. Asien svarar för den största andelen av bruttoförädlingsvärdet med Europa på andra plats. Det är också i Asien som värdet ökar snabbast; drygt 11 procent per år mellan år 2006 och 2012. Även i Afrika sker en snabb ökning; nästan 9 procent per år.

0,8 miljoner kronor per anställd

Den långsammaste ökningstakten sker i Nordamerika med knappt 2 procent per år. Å andra sidan visar USA på det högsta bruttoförädlingsvärdet per anställd i läkemedelsföretagen, motsvarande drygt 3,3 miljoner kronor per anställd. I Europa och i Oceanien var genomsnittet drygt 1,5 miljon kronor per anställd. Genomsnittet i världen var drygt 0,8 miljoner kronor per anställd. Som jämförelse var det genomsnittliga bruttoförädlingsvärdet per anställd i Tysklands samlade industri cirka 0,65 miljoner kronor. Receptförskrivna originalläkemedel med patentskydd svarade för 60 procent av det samlade bruttoförädlingsvärdet och generika för 28 procent medan övriga läkemedel (till exempel receptfria läkemedel och diagnostika) svarade för 12 procent.

Bild

Omslag rapporten. Photoshopcollage av pdf, LIF Lotta Fogelström (CC BY-NC-ND 3.0)