WHO konstaterar i den första globala lägesrapporten om hepatit C att situationen liknar den som rådde för ungefär 20 år sedan när nya effektiva läkemedel mot hiv-infektion hade lanserats. Liksom då är det nu viktigt att de nya behandlingarna blir tillgängliga för så många som möjligt. Hittills har endast en mindre andel av uppskattningsvis 80 miljoner människor med hepatit C fått de nya behandlingarna.

– Att maximera tillgång till livräddande hepatit C-behandling har mycket hög prioritet för WHO. Det är uppmuntrande att se att många länder nu gör framsteg, men tillgången till läkemedlen är fortfarande utom räckhåll för de allra flesta drabbade, säger Gottfried Hirnschall, chef för WHO:s globala program för hiv och hepatit, i ett uttalande.

Liksom för hiv-behandling tidigare är priset på läkemedlen en avgörande faktor för tillgången. Tillvägagångssättet har också tydliga likheter. Rika västländer får stå för en större del av kostnaderna för att möjliggöra tillgång i medel- och låginkomstländer.
Läkemedelsföretagen har ingått licensavtal som innebär att generiska hepatic C-läkemedel kan tillverkas och användas i ett stort antal länder, i exempelvis Afrika och Asien. Det absolut lägsta priset för en 28-dagarsbehandling av läkemedelssubstansen sofosbuvir i världen finns enligt WHO i Pakistan där behandlingen kostar 15 USA-dollar.

– Den här rapporten bidrar till ökad transparens kring priser, patent och tillgång till läkemedlen och kan ge stöd till hur länder kan öka tillgången. Vi hoppas att länderna nu fortsätter jobba för att få bort hinder för behandling och ser till att de här läkemedlen skyndsamt blir tillgängliga för alla som behöver dem, säger Gottfried Hirnschall.

En genomgång av priserna i 26 rika OECD-länder, avseende behandling med sofosbuvir eller med kombinationen ledipasvir/sofosbuvir, visar på mycket stora variationer. WHO har räknat på listpriser och en genomsnittlig rabattnivå. Den uträkningen visar att priserna i Sverige och Norge är de lägsta inom OECD, när priset justerats efter respektive lands rikedom, så kallade köpkraftsjusterat pris. Det köpskraftsjusterade priset i Polen är mer än tre gånger högre än i Sverige, och i länder som USA, Portugal och Slovenien mer än dubbelt så högt som i Sverige.

WHO uppmanar också medlemsländerna att förbättra sitt förebyggande arbete för att minska antalet nysmittade med hepatit C. I många länder är det fortfarande fler varje år som smittas än som får botande behandling med nya läkemedel.