
Sveriges export av läkemedel var rekordhög under 2022. Bild från läkemedelsproduktion vid AstraZeneca i Södertälje.
Läkemedel har de senaste åren utvecklats till en allt viktigare svensk basnäring. Produktionen av läkemedel i Sverige för export till andra länder uppgick under 2022 till 139 miljarder kronor, medan importen av läkemedel var 66 miljarder. Det innebär att läkemedel bidrog med 73 miljarder kronor till Sveriges samlade utrikeshandel, handelsnettot och bidrog därmed till att stärka Sveriges BNP, bruttonationalprodukt.
SCBs siffror för helåret 2022 visar att utrikeshandeln gick sämre för Sverige totalt sett. Vi importerade mer varor än vad vi exporterade, vilket summerade till ett negativt handelsnetto på 46 miljarder kronor. Av andra varuslag var det bara skogsvaror som bidrog mer till handelsnettot än läkemedel.

Exportsiffrorna för läkemedel är ett kvitto på att Life Science-branschen verkligen är på uppgång, anser Frida Lundmark, expert inom Life Science på Lif – de forskande läkemedelsföretagen. Det finns enligt henne också mycket som talar för fortsatta framgångar för svensk läkemedelsproduktion. Sverige har produktionsanläggningar i toppklass och de globala behoven av läkemedel ökar.
– Det är imponerade att vi har en läkemedelsexport som går så bra. Under de kommande åren kommer utmaningarna vad gäller kroniska sjukdomar, cancer och en åldrande befolkning öka i många länder. Exportsiffrorna vittnar om att branschen bidrar till att skapa hälsa och bättre behandling för patienter över hela världen, säger Frida Lundmark.
Kompetensförsörjning en utmaning
Samtidigt finns det utmaningar för Life Science-branschen. Ett tydligt budskap från ett seminarium nyligen om svensk läkemedelsproduktion, arrangerat av Sweden Bio, var att företagen ofta har svårt att rekrytera personal. Sara Modig, statssekreterare till näringsminister Ebba Busch, sade i ett tal på seminariet att kompetensförsörjningen är en central fråga för Life Science-branschen och något som prioriteras av regeringen.

– Det är ytterst få samtal och möten som jag har med företag och organisationer där kompetensbrist inte är ett ämne som tas upp, sade Sara Modig vid seminariet.
Sara Modig sade att samtal pågår med Utbildnings- och Arbetsmarknadsdepartementen om vad regeringen samlat kan göra för att möta branschens rekryteringsbehov. Hon nämnde bland annat mer anpassade universitetsutbildningar och omställningsutbildning, men också att det måste bli lättare för företag att rekrytera utländsk personal via snabbare handläggning vid Migrationsverket.
Frida Lundmark menar att det är viktig att Sverige nu inte tappar mark. Life Science-frågorna spänner över många politikområden och det behövs en central samordning i regeringskansliet för att ta vidare de satsningar som gjordes under förra mandatperioden med en nationell strategi och samordnare:
– Den internationella konkurrensen om Life Science-företagens investeringar hårdnar och länder globalt och i vår närhet har stora ambitioner. Ett permanent Life Science-kontor i Regeringskansliet bör inrättas med förstärkta resurser samt en konkret handlingsplan kopplad till en uppdaterad Life Science-strategi, säger Frida Lundmark.
AstraZeneca satsar på Sverige
AstraZeneca är starkt bidragande till den ökade svenska läkemedelsproduktionen och företaget har också investerat kraftigt i såväl produktionsanläggningarna i Södertälje som i forskning- och utveckling i Göteborg. Det är satsningar som ger resultat, säger Per Alfredsson, vd för AstraZeneca AB, samt global chef för företagets produktion av biologiska läkemedel, i en kommentar till exportsiffrorna:

– Det är verkligen hög tid att börja prata om läkemedelsindustrin som en svensk basnäring, likt skogsindustrin och gruv- och stålindustrin. Detta är positivt, inte bara för Sverige som innovationsland och exportnation, utan också för att det bidrar till bättre hälsa, säger Per Alfredsson till Life-time.se.
Han pekar på att Sverige har många fördelar som talar för fortsatta satsningar:
– Sverige har ett attraktivt investeringsklimat även om det så klart alltid kan bli bättre, med ett innovationsklimat i världsklass, hög andel ren energi, och ligger i framkant när det gäller öppenhet, jämlikhet och mångfald. Dessa är alla saker som rimmar väl med AstraZenecas värderingar och prioriteringar, vilket är en bidragande orsak till att vi fortsätter satsa och växa i Sverige, säger Per Alfredsson.