Pernilla Gunther, EU:s Mission board for cancer, professor John K Field, Liverpools universitet, och moderator Suzanne Wait, Health policy partnership, i pandeldiskussion om cancerscreening på konferensen.

Lungcancerscreening fick tjäna som exempel på de möjligheter som följer med utvidgad screening sedan EU beslutat om en ny rekommendation på området.

Lung-, prostata- och magcancer är de tre nya cancerformer där screening rekommenderas och frågan är högaktuell i Sverige med bland annat ett pilotprojekt i Stockholm där kvinnor med en historik av rökning erbjuds lungcancerscreening i samband med mammografi.

– Merparten av EU-länderna planerar faktiskt för lungcancerscreening eller befinner sig i en implementeringsfas. Det finns många goda tecken, men samtidigt har få regeringar beslutat om nationella program, sade professor John K Field, forskningsdirektör vid Liverpools universitet.

En miljon britter har undersökts

Han har varit pådrivande för den brittiska satsningen på screening för lungcancer som hittills erbjudits en miljon invånare och gjort att 75 procent av cancrarna upptäcks i tidiga stadier med betydligt bättre chans till framgångsrik behandling.

– Health checks kallar vi dem, inte lungcancerscreening, och det tror vi är viktigt för att inte skrämma folk från att undersöka sig, sade John K Field.

Internationella studier ger ett starkt stöd för röntgenkontroll av lungor för högriskpatienter med en potential att minska dödligheten vid lungcancer med 20-30 procent.

Men att identifiera individer för screening utöver kön och ålder rymmer en särskild problematik. EU-kommissionen föreslog i sitt underlag till den nya rekommendationen storrökare i åldern 50-75 år som målgrupp.

John K Field betonar värdet av att jobba med riskmodeller

– Att enbart gå efter rökare duger inte. När vi undersökt riskfaktorer så har vi bland annat kunnat se att hur länge man rökt har särskilt stor betydelse och även familjehistorik.

Sparar liv och pengar

I Sverige finns ett betydande kunskapsunderlag om värdet med tidig upptäckt av lungcancer. Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, har publicerat flera studier på området.

– Screening gör att patienter flyttas från en senare diagnos till tidiga stadier av sjukdomen och där finns stora skillnader i chansen till överlevnad: 57 procents chans till fem års överlevnad för stadium 1 att jämföra med bara 3 procent för stadium 4, berättade IHE:s forskningsdirektör Thomas Hofmarcher under Stockholmskonferensen.

– Tittar man på vårdkostnaderna så ligger den fem gånger högre per patient om diagnos sker vid stadium 4, jämfört med en tidig diagnos. Det gör också att nettokostnaden för nationell screening ligger så lågt som 15 miljoner kronor.

Förutom Storbritannien lyftes Polen fram som exempel på metodik kring screening för lungcancer.

Nationellt program i Polen

I Polen har det varit viktigt att utifrån höga nivåer av rökning arbeta med tobakskontroll, där regelverket nu är i nivå med det svenska, för att motverka rökning parallellt med uppbyggnad av screeningprogram. Ett pilotprogram vid fyra regionala centra har nu följts av ett nationellt screeningprogram som ska utvärderas under 2023.

I Sverige finns, förutom satsningen i Stockholm-Gotland, planer på att inleda lungcancerscreening i Västsverige och de fyra nordligaste regionerna inom ett år.

Cancerfonden varnar för ännu ett trögt införande när en rekommendation från Socialstyrelsen väl kommer.

– Vårt budskap är att starta implementeringsstudier i tid för att vara beredd på nationell screening. Tittar man exempelvis på tjock- och ändtarmscancer så kom rekommendationen 2014 och först 2027 väntas full implementering. Så sakta får det inte gå för lungcancer, som är den cancerform som orsakar flest dödsfall i EU, sade Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.

Politiskt engagemang efterlyses

Pernilla Gunther, ledamot av EU:s expertgrupp Misson board for cancer, manade till politiskt engagemang.

– Tyvärr ser jag ingen svensk EU-parlamentariker som lyfter fram EU:s cancerplan. Men om man hittar en engagerad politiker som kan göra skillnad: haka på den politikern, sade Pernilla Gunther, som varit riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

John F. Ryan, biträdande chef för EU-kommissionens direktorat för hälsa- och livsmedelssäkerhet, betonade nyttan av en uppdaterad rekommendation om cancerscreening.

– Den tidigare var från 2003 och då var det egentligen bara Nederländerna som hade ett nationellt screeningprogram.

– I den nya rekommendationen täcks fler cancerformer in och med ett tydligt mål att nå 90 procent av målgrupperna för screening. Det finns också en inriktning med jämlik screening för att nå alla grupper och delar av Europa, sade John F. Ryan.

Läs även andra artiklar om läget inom cancerområdet som publicerats under veckan: